Placki z cukinii na białym talerzu, obok cukinie i zdjęcia białego kubka.
Canva

Dolej jedną łyżkę do placków z cukinii. Wyjdą obłędne!

Placki z cukinii są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne, trzeba jednak pamiętać, żeby porządnie odcisnąć cukinię przed dodaniem jej do ciasta. Jest jednak jeszcze jeden trik, o którym trzeba pamiętać...
Reklama

Placki z cukinii — jaki jest ich sekret?

Koniecznie dodaj do ciasta łyżkę mleka. Dzięki temu placki wyjdą idealne. Mleko nada wyjątkowy smak i nieco złagodzi ewentualną gorycz cukinii.

Możesz też ewentualnie spróbować z jogurtem.

Składniki na placki z cukinii

  • 1 cukinia
  • 3,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 0,5 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku
  • olej
Placki z cukinii na białym talerzu posypane koperkiem
Canva

Przepis na placki z cukinii — krok po kroku

  1. Posiekaj natkę pietruszki.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce, odciśnij je z soku.
  4. Wymieszaj jajko, mleko, sól, pieprz, cukier, słodką paprykę i mąkę.
  5. Dodaj resztę składników, czyli cukinię z cebulą i czosnek.
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  7. Rozgrzej olej na patelni.
  8. Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz. Po chwili przewróć placki na drugą stronę.
  9. Placki muszą być zarumienione z obu stron.
  10. Po usmażeniu odsącz placki w papierowy ręcznik.

Jak można modyfikować przepis na placki z cukinii?

Niektórzy lubią dodawać do takich placków również inne warzywa, na przykład marchewkę, ziemniaki. Dzięki temu zyskują one wyjątkowy smak.

Dodatek ziemniaków sprawia, że placki są dużo bardziej sycące.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama