Canva
Dolej jedną łyżkę do placków z cukinii. Wyjdą obłędne!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Placki z cukinii są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne, trzeba jednak pamiętać, żeby porządnie odcisnąć cukinię przed dodaniem jej do ciasta. Jest jednak jeszcze jeden trik, o którym trzeba pamiętać...
Reklama
Placki z cukinii — jaki jest ich sekret?
Koniecznie dodaj do ciasta łyżkę mleka. Dzięki temu placki wyjdą idealne. Mleko nada wyjątkowy smak i nieco złagodzi ewentualną gorycz cukinii.
Możesz też ewentualnie spróbować z jogurtem.
Składniki na placki z cukinii
- 1 cukinia
- 3,5 łyżki mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść natki pietruszki
- 0,5 cebuli
- sól
- pieprz
- cukier
- słodka papryka w proszku
- olej
Canva
Przepis na placki z cukinii — krok po kroku
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce, odciśnij je z soku.
- Wymieszaj jajko, mleko, sól, pieprz, cukier, słodką paprykę i mąkę.
- Dodaj resztę składników, czyli cukinię z cebulą i czosnek.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzany tłuszcz. Po chwili przewróć placki na drugą stronę.
- Placki muszą być zarumienione z obu stron.
- Po usmażeniu odsącz placki w papierowy ręcznik.
Jak można modyfikować przepis na placki z cukinii?
Niektórzy lubią dodawać do takich placków również inne warzywa, na przykład marchewkę, ziemniaki. Dzięki temu zyskują one wyjątkowy smak.
Dodatek ziemniaków sprawia, że placki są dużo bardziej sycące.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Curry z cukinią - przepis na eksplozję smaków
Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Curry z cukinią to doskonały wybór! To aromatyczne i kremowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się przepisem na curry z cukinią oraz poradami dotyczącymi podawania tego dania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Czy można mrozić cukinię?
Cukinia jest popularnym warzywem, które można znaleźć na większości stołów. Jednak czasami zdarza się, że mamy jej nadmiar i zastanawiamy się, czy można ją zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości. W tym artykule odpowiemy na to pytanie i podzielimy się wskazówkami dotyczącymi mrożenia cukinii.
Cukinia z piekarnika? Na dwa sposoby!
Cukinia z piekarnika to świetny sposób na przygotowanie smacznego i zdrowego dania. To wszechstronne warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w witaminy i minerały. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszne frytki z cukinii oraz pieczoną cukinię, a także podpowiemy jak podać te dania i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl