Oto przepis na domowy makaron zapiekany na mleku. Idealne danie na bezmięsne piątki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zakaz spożywania mięsa
To wszystko sprawiło, że zapotrzebowanie na potrawy bez mięsa było ogromne - pojawiało się coraz więcej przepisów na dania rybne czy mączne. Co ciekawe, w średniowieczu zakaz dotyczył nie tylko mięsa, ale także jaj czy masła zatem wybór potraw spożywanych podczas postu stawał się mocno ograniczony.
W kolejnych stuleciach znacznie go łagodzono - w bliższych nam epokach odmawiano sobie głównie spożywania mięsa i słodyczy, post dotyczył również ilości spożywanych posiłków. W Polsce Ludowej post nie dotyczył religii, natomiast związany był przede wszystkim z czynnikami ekonomicznymi - mięsa po prostu brakowało w handlu i dlatego wprowadzano słynne "dni bezmięsne", kiedy mięsa nie sprzedawano, nie serwowano go również w barach i restauracjach. Stąd zrodziła się ogromna popularność dań mącznych. Domowy makaron zapiekany na mleku to właśnie przykład jednego z takich dań.
Składniki na domowy makaron zapiekany
- Do przyrządzenia domowego makaronu wykorzystamy dwie szklanki mąki, dwa żółtka, pół szklanki wody i sól.
- Ponadto będą nam potrzebne: cztery szklanki mleka, trzy łyżki masła, łyżka cukru, pół łyżeczki cynamonu i sześć jajek.
Jak zrobić makaron zapiekany na mleku?
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie kroimy w pasy, obsypujemy mąką, kroimy w cieńsze kawałki, otrzepujemy z mąki i wrzucamy do wrzącej wody. Makaron gotujemy przez kwadrans.
- Po tym czasie zagotowujemy mleko z łyżką cukru i półtorej łyżką masła. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez dziesięć minut, przez cały czas mieszając. Jajka wybijamy, oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka odstawiamy, białka ubijamy na pianę. Makaron studzimy, dodajemy żółtka, pół łyżeczki cynamonu oraz pianę z białek. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około godzinę. Smacznego!