Makaron zapiekany na mleku w naczyniu żaroodpornym
Canva.com

Oto przepis na domowy makaron zapiekany na mleku. Idealne danie na bezmięsne piątki

Potrawy bezmięsne zawsze odgrywały w polskiej kuchni szczególne znaczenie. W przeszłości post motywowany był przede wszystkim względami religijnymi. W ciągu roku nawet 150 dni było postnych - nie tylko okres Wielkiego Postu, ale również Adwent czy tak zwane "suche dni".
Reklama

Zakaz spożywania mięsa

To wszystko sprawiło, że zapotrzebowanie na potrawy bez mięsa było ogromne - pojawiało się coraz więcej przepisów na dania rybne czy mączne. Co ciekawe, w średniowieczu zakaz dotyczył nie tylko mięsa, ale także jaj czy masła zatem wybór potraw spożywanych podczas postu stawał się mocno ograniczony.

W kolejnych stuleciach znacznie go łagodzono - w bliższych nam epokach odmawiano sobie głównie spożywania mięsa i słodyczy, post dotyczył również ilości spożywanych posiłków. W Polsce Ludowej post nie dotyczył religii, natomiast związany był przede wszystkim z czynnikami ekonomicznymi - mięsa po prostu brakowało w handlu i dlatego wprowadzano słynne "dni bezmięsne", kiedy mięsa nie sprzedawano, nie serwowano go również w barach i restauracjach. Stąd zrodziła się ogromna popularność dań mącznych. Domowy makaron zapiekany na mleku to właśnie przykład jednego z takich dań.

Reklama

Składniki na domowy makaron zapiekany

  • Do przyrządzenia domowego makaronu wykorzystamy dwie szklanki mąki, dwa żółtka, pół szklanki wody i sól.
  • Ponadto będą nam potrzebne: cztery szklanki mleka, trzy łyżki masła, łyżka cukru, pół łyżeczki cynamonu i sześć jajek.

Jak zrobić makaron zapiekany na mleku?

Makaron zapiekany na mleku w naczyniu żaroodpornym
Canva.com
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie kroimy w pasy, obsypujemy mąką, kroimy w cieńsze kawałki, otrzepujemy z mąki i wrzucamy do wrzącej wody. Makaron gotujemy przez kwadrans.
  2. Po tym czasie zagotowujemy mleko z łyżką cukru i półtorej łyżką masła. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez dziesięć minut, przez cały czas mieszając. Jajka wybijamy, oddzielamy żółtka od białek.
  3. Żółtka odstawiamy, białka ubijamy na pianę. Makaron studzimy, dodajemy żółtka, pół łyżeczki cynamonu oraz pianę z białek. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około godzinę. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama