Canva.com
Polacy uwielbiają piersi z kurczaka. Oto marynata, która sprawi, że mięso nie będzie suche
Do przeczytania w ok. 2 min.
Piersi z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs na świecie. Są doskonałym źródłem białka i niezwykle wszechstronnym składnikiem, który można przyrządzić na wiele sposobów. Niestety, piersi z kurczaka mają tendencję do wysychania.
Reklama
Marynaty to mieszanki aromatycznych składników, które dodają smaku mięsom i zmniejszają ryzyko wysychania. Istnieje wiele rodzajów marynat, ale jedną z najprostszych i najsmaczniejszych jest marynata na bazie miodu, musztardy i cytryny.
Oto przepis na nieziemską marynatę, która sprawi, że twoje piersi z kurczaka będą soczyste i aromatyczne:
Składniki na pyszną marynatę
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki musztardy dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić marynatę do kurczaka w kilku krokach?
- W małej misce wymieszaj oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Włóż piersi z kurczaka do dużej miski i wylej na nie marynatę. Starannie wymieszaj, aby każda część mięsa była pokryta marynatą.
- Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut lub nawet przez całą noc, aby mięso dobrze się zamarynowało.
- Wyjmij piersi z kurczaka z marynaty i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj grill lub patelnię grillową, rozgrzej ją na średnim ogniu.
- Grilluj piersi z kurczaka przez około 5-7 minut z każdej strony, aż do momentu, gdy mięso będzie dobrze upieczone i soczyste w środku.
- Przełóż na talerz i podawaj na ciepło.
- Marynowanie mięsa przed grillowaniem lub pieczeniem to doskonały sposób na zapewnienie, że piersi z kurczaka będą soczyste i aromatyczne. Marynata z miodu, musztardy i cytryny to prosty i smaczny sposób na dodanie smaku i konsystencji mięsu.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Marynata z sosem sojowym: Sekret smaku twoich dań
Marynowanie mięsa to doskonały sposób na dodanie smaku i aromatu potrawom. Jednym z popularnych składników marynaty jest sos sojowy, który nadaje potrawom wyjątkowy smak i zapach. Jak przygotować marynatę z sosem sojowym? Sprawdź!
Marynata do szynki, której potrzebujesz!
Marynowanie szynki to doskonały sposób na dodanie smaku i soczystości temu popularnemu mięsu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjną marynatę do szynki, jak piec mięso w piekarniku oraz jak je podawać i otrzymasz kilka porad dotyczących tego procesu.
Marynowane tofu: pyszne, zdrowe i proste do przygotowania
Czy wiesz, że marynowane tofu to nie tylko smaczna alternatywa dla mięsa, ale także źródło wielu korzystnych właściwości zdrowotnych? Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl