canva.com
Polędwiczki wieprzowe: Ewa Wachowicz zdradza sekret!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polędwiczki wieprzowe to mięso, które z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami oraz sposobem przygotowania, stanowią danie godne najwyższej klasy restauracji. Przedstawiamy przepisy na polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz, autorytetu w dziedzinie kulinariów, a także podpowiemy, jak przygotować to mięso tak, aby zachwycić swoich gości.
Reklama
Polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 800 g polędwiczek wieprzowych
- 1 szklanka białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka mielonego imbiru
- 2 pomarańcze
- sól
- pieprz
- 400 g kaszy gryczanej
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Polędwiczki posyp solą i pieprzem i obsmaż na maśle z każdej strony na złoty kolor.
- Z patelni usuń nadmiar tłuszczu, dodaj białe wino, ząbek czosnku, miód i mielony imbir.
- Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodaj sok z jednej pomarańczy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Drugą pomarańczę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i polej oliwą.
- Polędwiczki podawaj z sosem pomarańczowym i plasterkami pomarańczy oraz kaszą gryczaną.
canva.com
Porady Ewy Wachowicz
Reklama
Oto kilka porad, które pomogą Ci przygotować idealne polędwiczki wieprzowe:
- Przed smażeniem mięsa dobrze je osusz, dzięki czemu będzie ono bardziej chrupiące.
- Przed smażeniem warto mięso natrzeć ulubionymi przyprawami, dzięki czemu nabierze wyjątkowego smaku.
- Polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć na maśle klarowanym.
- Podczas duszenia mięsa, warto dodać do sosu zioła lub przyprawy, dzięki czemu uzyska on bardziej wyrazisty smak.
- Polędwiczki wieprzowe najlepiej smakują, gdy są delikatnie różowe w środku.
- Przed podaniem warto polędwiczki pokroić na plastry, dzięki czemu lepiej się prezentują.
Zachwycające polędwiczki
Polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz to propozycja dla miłośników soczystego i aromatycznego mięsa. Dzięki prostemu przepisowi, który przedstawiliśmy w tym artykule, możesz przygotować niebanalne danie które zachwyci Twoich gości. Ważne jest, aby pamiętać o odpowiednim marynowaniu mięsa i starannym doprawieniu.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl