Canva.com
Polędwiczki wieprzowe zanurzone w tym sosie smakują wybornie. Ekspresowy przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Polędwiczki wieprzowe połączone z sosem z zielonego pieprzu na białym winie to nie tylko eksplozja smaków, ale również możliwość stworzenia unikatowej potrawy z łatwo dostępnych składników. Zachwycają smakoszy, a jednocześnie są bardzo łatwe do przygotowania. Jak zrobić cztery porcje? Poniżej umieszczam listę składników i sposób przygotowania krok po kroku.
Reklama
Składniki na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 1 szklanka śmietany 22%
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki marynowanego pieprzu zielonego
- Pół szklanki białego wina wytrawnego (świetnie sprawdzi się riesling)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania polędwiczek w sosie
- Polędwiczki dokładnie umyj, osusz i wytnij wszystkie kawałki tłuszczu. Mięso pokrój na plastry o grubości 2 centymetrów i delikatnie rozgnieć palcami na desce. Jest ono na tyle delikatne, że nie ma sensu go rozbijać.
- Przygotowane kotleciki oprósz solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie odłóż na bok.
- Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni z użyciem masła. Po paru minutach dodaj wino i mieszaj całość, aż alkohol wyparuje.
- Dodaj do sosu pieprz marynowany i śmietanę, a także odrobinę mielonego pieprzu i soli. Całość mieszaj co jakiś czas, a w międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej kotleciki z polędwiczki. Każdy z nich powinien być smażony około 2,5 minuty z każdej strony.
- Polędwiczki serwuj na talerzu, a następnie polej je sosem pieprzowym. Można je serwować z warzywami na parze, sałatkami lub ryżem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zrób polędwiczki w TYM sosie. Nie pożałujesz
Polędwiczki wieprzowe w sosie w whisky to pomysł na znakomity obiad na specjalną okazję, zwłaszcza jeśli domownicy czy goście przepadają za intensywnym smakiem i aromatem potraw. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Polędwiczki wieprzowe pieczone: Magdy Gessler wie co robi!
Polędwiczki wieprzowe pieczone to danie, które zawsze robi wrażenie na gościach. Szczególnie, jeśli wykorzystasz przepis od Magdy Gessler - znanej polskiej restauratorki i kulinarnego autorytetu. W tym artykule przedstawimy Ci dokładny przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone Magdy Gessler, a także porady, jak je najlepiej podawać.
Polędwiczki wieprzowe pieczone - odkryj tajniki przyrządzania tego pysznego dania
Polędwiczki wieprzowe pieczone to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. To proste i pyszne danie, które można podać na wiele sposobów. Zdradzamy przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone oraz kilka porad i ciekawostek.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl