Canva.com
Proste ciasto bez pieczenia z budyniem i mascarpone. Zrobisz je w 40 minut!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ciasto bez pieczenia z budyniem to przepis na pyszny deser oraz alternatywa dla tych, którzy nie lubią piec czy też nie mają piekarnika. Jest łatwe w przygotowaniu i sprawdzi się podczas wielu okazji. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama
Składniki na deser bez pieczenia
- 300g herbatników
- 300ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 200g masła
- 500ml śmietany kremówki
- 250g mascarpone
- Pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 30g czekolady mlecznej
- 30g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania pysznego ciasta bez pieczenia
- Ugotuj budyń z 300 ml mleka i trzema łyżkami cukry tak, aby powstała bardzo gęsta i jednolita masa.
- Ubij mikserem masło na puszystą masą i stopniowo dodaj je do ostudzonego budyniu. Do masy można również dodać esencję waniliową.
- Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż równo herbatniki, a następnie wyłóż na nie przygotowaną masę i dokładnie ją wygładź. Na górze ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Ubij śmietanę kremówkę razem z serkiem mascarpone, a do masy dodaj przestudzoną żelatynę. Całość zmiksuj na wolnych obrotach.
- Przygotowany krem ułóż na drugiej warstwie herbatników i wygładź. Na koniec zetrzyj na tarce obie czekolady i posyp wiórkami krem. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej ciasto smakuje na zimno.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl