Ravioli w sosie pomidorowym
Canva.com

Przepis na ravioli w aksamitnym sosie pomidorowo-bazyliowym. Italia w Twoim domu!

Ravioli to włoskie pierożki, które zawsze smakują doskonale. Dziś podzielimy się z wami pysznym przepisem na ravioli w delikatnym sosie pomidorowym z odrobiną bazylii. Pychota!
Reklama

Ravioli w pomidorach - składniki

Ravioli w sosie pomidorowym
Canva.com

Zacznijmy od definicji ravioli. To rodzaj makaronu, który jest wytwarzany z mąki, jajka, i ser. Jest wypełniony mieszanką różnych składników, takich jak szpinak, ricotta lub mozzarella. Ciasto formuje się w cienkie arkusze, a następnie rozwałkowuje i kroi w różne kształty.

Po cięciu ciasta gotuje się je w dużym garnku z osoloną wodą przez około 10 minut lub do momentu, gdy upłynie na górę. Po gotowaniu ravioli są następnie smażone na maśle lub gotowane z sosem.

Reklama

Ravioli pochodzą z Włoch i są tam popularne od wieków.

Do przygotowania pysznych ravioli potrzebujemy następujących składników na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1-4 łyżki wody

Sos z pomidorów i bazylii zrobimy z:

  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • sól, pieprz

Ravioli wypełnimy farszem:

  • 150 g sera gorgonzola,
  • starty parmezan do posypania

Jak przygotować włoskie danie w domu?

Ravioli w sosie pomidorowym
Canva.com

Na stolnicę wykładamy mąkę, żółtka, oliwę oraz sól. Czas na wyrabianie ciasta. Najlepiej będzie, jeśli zaczniemy je wyrabiać od środka, czyli od żółtka i mąki.

Reklama

Dodajemy maksymalnie 4 łyżki wody i dalej zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-60 minut.

W międzyczasie możemy przygotować łatwo pyszny sos pomidorowy z bazylią. Do garnka wlewamy oliwę i dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Sos gotujemy 10 minut.

Następnie wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy. Dzielimy je na małe prostokąty. Układamy na prostokątach ser gorgonzola i brzegi smarujemy białkiem. Na to kładziemy drugi kawałek ciasta i widelcem lub palcami dociskamy brzegi.

Ravioli gotujemy w dużym garbku przez około 3-4 minuty, aż do wypłynięcia. Propozycja podania: ravioli polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama