Przepis na ravioli w aksamitnym sosie pomidorowo-bazyliowym. Italia w Twoim domu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ravioli w pomidorach - składniki
Zacznijmy od definicji ravioli. To rodzaj makaronu, który jest wytwarzany z mąki, jajka, i ser. Jest wypełniony mieszanką różnych składników, takich jak szpinak, ricotta lub mozzarella. Ciasto formuje się w cienkie arkusze, a następnie rozwałkowuje i kroi w różne kształty.
Po cięciu ciasta gotuje się je w dużym garnku z osoloną wodą przez około 10 minut lub do momentu, gdy upłynie na górę. Po gotowaniu ravioli są następnie smażone na maśle lub gotowane z sosem.
Ravioli pochodzą z Włoch i są tam popularne od wieków.
Do przygotowania pysznych ravioli potrzebujemy następujących składników na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka oliwy,
- ½ łyżeczki soli,
- 1-4 łyżki wody
Sos z pomidorów i bazylii zrobimy z:
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- pęczek świeżej bazylii,
- sól, pieprz
Ravioli wypełnimy farszem:
- 150 g sera gorgonzola,
- starty parmezan do posypania
Jak przygotować włoskie danie w domu?
Na stolnicę wykładamy mąkę, żółtka, oliwę oraz sól. Czas na wyrabianie ciasta. Najlepiej będzie, jeśli zaczniemy je wyrabiać od środka, czyli od żółtka i mąki.
Dodajemy maksymalnie 4 łyżki wody i dalej zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-60 minut.
W międzyczasie możemy przygotować łatwo pyszny sos pomidorowy z bazylią. Do garnka wlewamy oliwę i dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Sos gotujemy 10 minut.
Następnie wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy. Dzielimy je na małe prostokąty. Układamy na prostokątach ser gorgonzola i brzegi smarujemy białkiem. Na to kładziemy drugi kawałek ciasta i widelcem lub palcami dociskamy brzegi.
Ravioli gotujemy w dużym garbku przez około 3-4 minuty, aż do wypłynięcia. Propozycja podania: ravioli polewamy sosem i posypujemy parmezanem.