Przepis na udka z kurczaka inaczej. W takiej wersji ich jeszcze nie jadłaś
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tego drobiowego sadełka nie musimy się obawiać, ponieważ jest lekkostrawne i zawiera aż 2/3 zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia. Udka i podudzia przyrządza się szybko. To kolejna zaleta. A jaka je robimy? Zazwyczaj dusimy je i pieczemy z dodatkiem warzyw. Natomiast z owocami wciąż łączymy nieśmiało. Warto to zmienić, bowiem drób i owoce to bardzo zgrany duet. Do udek pasują zarówno kwaskowe jabłka, jak też słodkie suszone śliwki, morele czy gruszki. Koniecznie wypróbujmy.
Jak zrobić udka z kurczaka inaczej?
Zacznijmy od prostego przepisu na udka z gruszkami i czerwoną cebulą. Oprószmy mięso solą i natrzyjmy olejem wymieszanym z odrobiną miodu naturalnego, słodką mieloną papryką, bazylią i zmiażdżonym czosnkiem. Po godzinie włóżmy do żaroodpornej formy, poprzekładajmy plastrami gruszek i pokrojoną czerwoną cebulą. Skropmy jeszcze trochę olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Dodatkowa uwaga - warto wybrać twarde gruszki, wtedy nie rozpadną się w czasie pieczenia.