Soczyste udka z piekarnika z chrupiącą skórką.
Canva

Przepis na udka z kurczaka inaczej. W takiej wersji ich jeszcze nie jadłaś

Drób, a zwłaszcza kurczaki, to ulubione mięso Polaków, drugie po wieprzowinie. Co ciekawe, najwięcej amatorów mają soczyste i smaczne udka. Jest to zasługa tłuszczyku, który jest nośnikiem smaku i wytapiając się w czasie smażenia lub pieczenia, sprawia, że mięso nie wysycha.
Reklama

Tego drobiowego sadełka nie musimy się obawiać, ponieważ jest lekkostrawne i zawiera aż 2/3 zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia. Udka i podudzia przyrządza się szybko. To kolejna zaleta. A jaka je robimy? Zazwyczaj dusimy je i pieczemy z dodatkiem warzyw. Natomiast z owocami wciąż łączymy nieśmiało. Warto to zmienić, bowiem drób i owoce to bardzo zgrany duet. Do udek pasują zarówno kwaskowe jabłka, jak też słodkie suszone śliwki, morele czy gruszki. Koniecznie wypróbujmy.

Jak zrobić udka z kurczaka inaczej?

Zacznijmy od prostego przepisu na udka z gruszkami i czerwoną cebulą. Oprószmy mięso solą i natrzyjmy olejem wymieszanym z odrobiną miodu naturalnego, słodką mieloną papryką, bazylią i zmiażdżonym czosnkiem. Po godzinie włóżmy do żaroodpornej formy, poprzekładajmy plastrami gruszek i pokrojoną czerwoną cebulą. Skropmy jeszcze trochę olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Dodatkowa uwaga - warto wybrać twarde gruszki, wtedy nie rozpadną się w czasie pieczenia.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama