Ukraińskie syrniki podbijają świat. Pyszne na deser i śniadanie. Hit z Tik Toka!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na ukraińskie syrniki
Do przygotowania tych syrników potrzebne nam będą następujące składniki: 505 twarogu tłustego lub półtłustego, 1 duże jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g), 3-4 łyżki mąki pszennej; ponadto – mąka do obtoczenia, olej rzepakowy do smażenia, kwaśna śmietana do podania.
Przygotowanie ukraińskich syrników
Przygotowanie – na początek twaróg przełóżmy do miseczki. Dokładnie rozgniećmy go widelcem. Potem dodajmy jajko, cukier oraz cukier waniliowy. Dosypmy mąkę, zaczynając od trzech łyżek, czwartą dodajmy w razie konieczności. Całość wymieszajmy na gładką masę.
Masa na syrniki powinna mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone. Następnie z masy twarogowej uformujmy okrągłe, grubsze racuchy.
Dokładnie obtoczmy je w mące. Nadmiar lekko strzepnijmy. Włóżmy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażmy na złoty kolor z obu stron.
Gotowe syrniki osączmy z tłuszczu na kilkakrotnie złożonym papierowym ręczniku kuchennym. Podawajmy z kwaśną śmietaną (ewentualnie z konfiturą, sosem czekoladowym albo świeżymi sezonowymi owocami).