Canva.com
Przepis na wegański gulasz z soczewicy. Recepta na obiad bez mięsa!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wegański gulasz z soczewicy to sycąca i rozgrzewająca potrawa, której smakiem można delektować się o każdej porze roku. Po przepis na to danie najlepiej sięgnąć w okresie jesienno-zimowym, gdy proste i pożywne potrawy są najlepszą receptą na udany obiad. Jak przygotować wegański gulasz z soczewicy?
Reklama
Składniki na wegański gulasz
Przepis na to danie jest bardzo prosty. Podstawa to składniki, czyli:
- 1 cebula
- ostra papryka chili
- mały por (biała część)
- papryki: czerwona i zielona
- marchew
- ziemniaki (2 sztuki)
- zielona soczewica
- pomidory
- oliwa z oliwek
- bulion warzywny
- przyprawy: zioła prowansalskie, odrobina mielonego kminu rzymskiego i ząbek czosnku.
Jak przemienić te składniki w sycący wegański gulasz?
Canva.com
Reklama
Na początek należy przepłukać z zimnej wodzie soczewicę, a następnie ugotować ją. Zanim główny składnik gulaszu będzie gotowy, można pokroić na drobne kawałki pozostałe warzywa, połączyć je z czosnkiem i podsmażyć na oliwie w garnku. Gdy warzywa będą miękkie, można je połączyć z soczewicą, a następnie doprawić posiekanym chili. Do takiej mieszanki należy dodać kostkę rosołową i zioła prowansalskie, a całość dusić przez około 15 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zupa soczewicowa – pożywne danie, które pokochasz
Czy kiedykolwiek próbowałaś zupy soczewicowej? Ta pyszna i pożywna zupa jest pełna smaku i korzyści zdrowotnych. Zdradzamy przepis na pyszną zupę soczewicową!
Gulasz drobiowy - idealny na obiad!
Gulasz drobiowy to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni mięsnej. Jest to tradycyjna potrawa, którą można przygotować z różnych rodzajów drobiu, takich jak kurczak, indyk czy kaczka. Gulasz drobiowy charakteryzuje się soczystym mięsem, aromatycznym sosem i obfitością warzyw. W tym artykule przedstawimy przepis na gulasz drobiowy, podpowiemy jak go podawać i udzielimy kilku porad dotyczących jego przygotowania.
Marchewkowe kotleciki. #Wege opcja, którą polubisz
To pyszna i zdrowa opcja dla wegetarian i miłośników smacznych potraw. Marchewkowe kotleciki świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy tym smakują wybornie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl