Pulpety w sosie chrzanowym w garnku, obok dodatki: kawałek chleba, miseczka z sosem i solą
canva.com

Pulpety w sosie chrzanowym - przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tradycyjne polskie dania, to na pewno zasmakujesz w pysznych pulpetach w sosie chrzanowym. To danie, które kojarzy się z domową kuchnią i rodziną przy stole. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te pyszne pulpeciki oraz jak podawać je, aby zrobić wrażenie na swoich gościach.
Reklama

Przepis na pulpety w sosie chrzanowym

Składniki na pulpeciki:

  • 500g mielonego mięsa (najlepiej pół na pół wołowiny i wieprzowiny)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  2. W misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dodaj podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy mięsnej formuj małe pulpeciki o średnicy około 3-4 cm.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
  5. Gotowe pulpeciki wyłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby się nie wystudziły.
Miseczka  tartym chrzanem, obok korzeń chrzanu
canva.com

Składniki na sos chrzanowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania sosu chrzanowego:

  1. Na patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszając cały czas, aż powstanie gładka masa.
  2. Stopniowo dodawaj bulion i cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.
  3. Dodaj chrzan, sól i pieprz, mieszaj przez około 2 minuty.
  4. Na końcu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Pulpety w sosie chrzanowym w garnku
canva.com

Jak podawać pulpety w sosie chrzanowym?

Reklama

Pulpeciki najlepiej podawać na gorąco, polane pysznym sosem chrzanowym. Można je podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz ulubionymi warzywami. Polecamy również posypać pulpeciki posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, aby dodać im jeszcze więcej smaku i aromatu.

Porady dotyczące przygotowania pulpecików w sosie chrzanowym:

  • Jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej.
  • Jeśli sos chrzanowy jest zbyt gęsty, można dodać więcej bulionu lub śmietany.
  • Do masy mięsnej można dodać również posiekane zioła, np. natkę pietruszki lub koper.
  • Jeśli chcesz, aby pulpeciki były bardziej chrupiące, możesz je obtoczyć w bułce tartej przed smażeniem.

Pulpeciki i chrzan - poezja smaku!

Pulpeciki w sosie chrzanowym to danie, które zawsze kojarzy się z domową kuchnią i rodziną przy stole. Dzięki naszemu przepisowi na pewno zrobisz wrażenie na swoich gościach. Pamiętaj, żeby nie oszczędzać na przyprawach, bo to one nadają pulpetom wyjątkowego smaku. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama