Canva.com
Pyszne spaghetti alla putanesca. Włoskie danie zrobisz w kilkanaście minut!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Uwielbiacie makaron? Mamy dla was rewelacyjny przepis na szybkie spaghetti alla putanesca. Pyszny sos z warzywnych dodatków jest po prostu obłędny!
Reklama
Składniki na spaghetti
Canva.com
Do przygotowania pysznego makaronu spaghetti potrzebujemy:
- 400 g spaghetti
- oliwa, np. Classico Monini
- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
- 3 fileciki anchois, posiekane
- 2 świeże papryczki chilli pokrojone na plasterki lub suszone peperoncino
- 2 garści oliwek bez pestek,
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- pęczek świeżej bazylii
- 50 g parmezanu
- sól do smaku
Zobacz także
Jak zrobić spaghetti alla putanesca?
Reklama
Spaghetti alla putanesca to włoskie danie z pikantnym sosem z anchois, oliwki, kapary, i czarny pieprz. To danie jest tradycyjnie podawane z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i natką pietruszki. Jest bardzo proste w wykonaniu i jest idealne na szybki posiłek w ciągu tygodnia.
Canva.com
- Wodę zagotowujemy w garnku i wrzucamy makaron.
- Gotujemy pyszny makaron al dente.
- Gdy będzie gotowy, to gotujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, anchois, chilli oraz oliwki.
- Całość smażymy przez 3 minuty i mieszamy.
- Gdy czosnek będzie gotowy, dodajemy pomidorki koktajlowe oraz wodę z garnka z makaronem.
- Gotujemy całość przez 4 minuty, aż pomidorki będą miękkie.
- Mieszamy odcedzony makaron z warzywami.
- Dodajemy starty parmezan i gotowe!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić spaghetti? To proste!
Spaghetti to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Jest smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne spaghetti bolognese krok po kroku. Przedstawimy również historię tego dania, jak je podawać oraz udzielimy kilku porad.
Jakie wino dodać do sosu spaghetti?
Wybór odpowiedniego wina do sosu spaghetti może znacząco wpłynąć na smak dania. Odpowiednio dobrane wino potrafi podkreślić aromaty składników i stworzyć wyjątkowy smakowy duet.
Boska carbonara jak z włoskiej restauracji. Szef Kuchni zdradził sekret
Carbonara to jedno z tych dań, które kochamy za jej prostotę i bogaty smak. Jednak przygotowanie jej w domu tak, aby smakowała jak w autentycznej włoskiej restauracji, może być wyzwaniem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl