Spaghetti alla putanesca
Canva.com

Pyszne spaghetti alla putanesca. Włoskie danie zrobisz w kilkanaście minut!

Uwielbiacie makaron? Mamy dla was rewelacyjny przepis na szybkie spaghetti alla putanesca. Pyszny sos z warzywnych dodatków jest po prostu obłędny!
Reklama

Składniki na spaghetti

Spaghetti alla putanesca
Canva.com

Do przygotowania pysznego makaronu spaghetti potrzebujemy:

  • 400 g spaghetti
  • oliwa, np. Classico Monini
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
  • 3 fileciki anchois, posiekane
  • 2 świeże papryczki chilli pokrojone na plasterki lub suszone peperoncino
  • 2 garści oliwek bez pestek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 50 g parmezanu
  • sól do smaku

Jak zrobić spaghetti alla putanesca?

Reklama

Spaghetti alla putanesca to włoskie danie z pikantnym sosem z anchois, oliwki, kapary, i czarny pieprz. To danie jest tradycyjnie podawane z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i natką pietruszki. Jest bardzo proste w wykonaniu i jest idealne na szybki posiłek w ciągu tygodnia.

Spaghetti alla putanesca
Canva.com
  1. Wodę zagotowujemy w garnku i wrzucamy makaron.
  2. Gotujemy pyszny makaron al dente.
  3. Gdy będzie gotowy, to gotujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, anchois, chilli oraz oliwki.
  4. Całość smażymy przez 3 minuty i mieszamy.
  5. Gdy czosnek będzie gotowy, dodajemy pomidorki koktajlowe oraz wodę z garnka z makaronem.
  6. Gotujemy całość przez 4 minuty, aż pomidorki będą miękkie.
  7. Mieszamy odcedzony makaron z warzywami.
  8. Dodajemy starty parmezan i gotowe!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama