Rozgrzewająca grochówka z grzankami. Tak robiła ją moja babcia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na sycąca zupę
Do przygotowania tej pożywnej grochówki potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 duża wędzona kość wołowa lub wieprzowa,
- 255 ml bulionu warzywnego,
- 3 średnie marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 300 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
- 1100 ml wody,
- 1 mała kiełbasa pieczona,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- kilka kromek czerstwego chleba.
Jak ugotować aromatyczną grochówkę?
Przygotowanie - kość wołową lub wieprzową umieśćmy w garnku, zalejmy wodą powyżej jej poziomu.
Mięso obgotujmy 20 minut, następnie wlejmy bulion warzywny. Marchewki i pietruszki obierzmy, pokrójmy w kostkę. Dodajmy do wywaru wraz z grochem. Dolejmy 1100 ml wody, gotujmy na małym ogniu około półgodziny czasu.
Kiedy warzywa zmiękną, wówczas włóżmy pokrojoną wcześniej w kostkę kiełbasę. Znów na patelni roztopmy masło. Dodajmy mąkę pszenną, dokładnie zamieszajmy, następnie wlejmy 5-6 łyżek wywaru. Całość zagotujmy. Zasmażkę dodajmy do zupy, ciągle mieszając. Gotujmy 5-6 minut. Grochówkę doprawmy do smaku solą, mielony pieprzem czarnym i majerankiem. Chleb pokrójmy w dużą kostkę. Smażmy na rozgrzanej suchej patelni, aż będzie chrupiący. Podawajmy z zupą.