Sernik na zimno z truskawkami
Canva.com

Sernik na zimno ze świeżymi truskawkami - absolutnie obłędny deser na wiosnę!

Sernik na zimno doskonały deser na ciepłe dni, kojarzy się z latem pełnym słońca, owoce są świeże, dostępne wszędzie. Sam deser jest bardzo prosty do zrobienia nie potrzebujemy zbyt wiele czasu, a do tego doskonale smakuje.
Reklama

Do jego zrobienia potrzebujemy:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 60 g masła

Masa stracciatella:

  • 500 ml śmietanki kremówka 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku-
  • 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku
  • 250 g truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić pyszny sernik?

Sernik na zimno z truskawkami
Canva.com

Zaczynamy robić sernik na zimno od przygotowania galaretek, tak więc nasze dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuszczamy w podanej ilości wrzątku, dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki do czasu stężenia. Następnie bierzemy się za ciemne herbatniki, które musimy pokruszyć, możemy to zrobić za pomocą blendera, bądź dobrze pokruszyć tłuczkiem. Do herbatników dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wraz z rozpuszczoną czekoladą mleczną.

Całość dokładnie ze sobą mieszamy, po czym przekładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

Reklama

Musimy poczekać aż truskawkowa galaretka stężeje, gdy już do tego dojdzie wyciągamy naszą tortownicą ze schłodzonym spodem układamy na spód pokrojone świeże truskawki, na truskawki wlewamy stężałą galaretkę truskawkową, i odstawiamy jeszcze na dwie godziny do lodówki. Zajmujemy się teraz kolejnym etapem naszą galaretkę cytrynową rozpuszczamy we wrzątku, po ostygnięciu wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Gdy galaretka będzie już odpowiednia zaczynamy ubijać śmietankę. Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem mikserem, gdy staje już sztywna dodajemy galaretkę cytrynową dalej miksując do doskonałego połączenia się składników ze sobą. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę, i całość mieszamy łyżką. Naszą masę wykładamy na nasz wcześniej zrobiony deser wyrównujemy.

Reklama

Wkładamy deser do lodówki jeszcze na kilka godzin. Dodatkowo aby nasz sernik był lepszy zrobimy sobie szybki krem kokosowy. Schłodzony serek mascarpone lekko miksujemy z cukrem pudrem i łyżką wiórków kokosowych, po czym wykładamy na wierzch naszego deseru możemy dodać na wierzchu jeszcze kilka truskawek. Gdy nasz sernik będzie już gotowy nie ma istoty na tym świecie, która mogłaby się jemu oprzeć, możemy podawać go w każdej sytuacji i zawsze uda się nam i będzie pyszny.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama