Skrzydełka z grilla
Canva.com

Skrzydełka z kurczaka ze śliwkami. Prosty przepis, wyjątkowy smak!

Są świetnym pomysłem na obiad, kolację lub przekąskę podczas domowej imprezy. Skrzydełka z kurczaka z suszonymi śliwkami nie tylko pysznie smakują i świetnie wyglądają. Ich dodatkowym walorem jest fakt, że są gotowe w pół godziny. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na aromatyczne skrzydełka z kurczaka

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 12 plasterków boczku
  • 12 dużych śliwek suszonych
  • Po pół łyżeczki curry, wędzonej papryki, pieprzu
  • Sól
  • Olej

Sposób przygotowania skrzydełek z kurczaka

  1. Skrzydełka dokładnie umyj i osusz.
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i natrzyj nimi wszystkie skrzydełka. Mięso będzie smaczniejsze, jeśli skrzydełka poleżą w marynacie przez całą noc, ale nie jest to konieczne.
  3. Na każdym skrzydełku ułóż jedną suszoną śliwę, a później zawiń całość plasterkiem boczku i zepnij za pomocą wykałaczki.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blasze połóż papier do pieczenia i posmaruj go cienką warstwą oleju. Ułóż na nim skrzydełka i piecz je przez 20 minut.
  5. Skrzydełka mogą być gorącą przekąską, ale również stanowić obiad w połączeniu z ziemniakami, batatami czy sałatką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama