Canva
Zastąp tym cukier! Śledzie po wiejsku będą niesamowite!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Znasz przepis na śledzie po wiejsku? A wiesz, co trzeba dodać, żeby smakowały wyjątkowo? Ta wigilijna przystawka nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Wymaga dosłownie paru składników, a efekt jest powalający!
Reklama
Czym zastąpić cukier w śledziach na Wigilię
Idealnym zamiennikiem będzie... miód! Połączenie śledzi z octem i tym dodatkiem jest świetne! Koniecznie musisz spróbować.
Śledzie po wiejsku — potrzebne składniki
- 0,5 kg śledzi
- 2 szklanki wody
- 0,75 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu
- 1,5 dużej cebuli
- 1 łyżka miodu
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 litra mleka do namoczenia mleka
Canva
Przepis na wigilijne śledzie po wiejsku
- Umyj śledzie, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zamocz je w mleku na 15 minut.
- Wyjmij rybę, opłucz i osusz.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Zagotuj wodę z pieprzem, zielem angielskim, gorczycą i liściem laurowym.
- Dodaj cebulę do gotującej się wody.
- Kiedy zmięknie, wyłącz zalewę.
- Wystudź.
- Dodaj ocet, miód i olej. Wymieszaj dokładnie, aż rozpuści się miód.
- Włóż kawałki śledzi do czystych słoików.
- Zalej rybę zalewą.
- Zakręć słoiki.
Z czym podawać śledzie po wiejsku?
Najlepsze będą z ciemnym chlebem. Sprawdzą się też bułki, białe lub ciemne pieczywo.
Jak modyfikować ten przepis?
Możesz zrezygnować z gorczycy. Interesującym rozwiązaniem jest użycie oleju lnianego, zamiast zwykłego. Postaraj się jednak sprawdzić najpierw, czy odpowiada Ci taki smak. Oczywiście możesz też użyć cukru zamiast miodu.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Wigilijny hit z PRL-u. Śledzie po japońsku — przystawka do zrobienia w ostatniej chwili
Obłędne wigilijne danie, którego przygotowanie zajmie mało czasu. Jeśli nie znasz jeszcze śledzi po japońsku, to gorąco polecamy ten przepis. To przepyszna przystawka, której bazą są gotowane jajka, majonez i śledzie.
Ten przepis robi furorę. Wigilijne, solone śledzie z jabłkami i cebulą
Na wigilijnym stole nie może w tym roku zabraknąć śledzi. Skorzystajcie z doskonałego przepisu od siostry zakonnej Bernadetty.
Aromatyczna sałatka śledziowa w podlaskim stylu. Podaj ją na Wigilię!
Przepyszna, lekko pikantna sałatka śledziowa, idealna dla koneserów potraw rybnych. Doskonały pomysł na jedno z dwunastu wigilijnych potraw. Przepis stosunkowo prosty, aczkolwiek lekko czasochłonny.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl