Canva
Wigilijne śledzie w occie — poza cebulką, dodaj jeszcze TO! Doświadczone gospodynie polecają
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ile domów, tyle sposób na przyrządzenie śledzi w occie na Wigilię. W tym roku wypróbuj ten przepis! To tradycyjna receptura bez żadnych nowoczesnych dodatków. Raz w roku warto postawić na nostalgię i wrócić do smaków ze swojego dzieciństwa.
Reklama
Śledzie w occie na Wigilię — smak tradycji
Poza cebulą koniecznie dodaj do śledzi marchewkę i ziarna gorczycy. Podkręcą ich smak i zachwycą wszystkich przy wigilijnym stole!
Ta przekąska jest przepyszna! Do takich śledzi możesz dodać trochę mniej lub więcej cukru. Jeśli nie masz octu spirytusowego, spróbuj przyrządzić je z jabłkowym.
Składniki na wigilijne śledzie w occie
- 0,25 kg filetów śledziowych (solonych)
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki octu
- 3,5 łyżki cukru
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,75 - 0,95 litra wody
Canva
Śledzie w occie — przepis krok po kroku
Reklama
Jeśli Twoje śledzie są bardzo słone, musisz wymoczyć je w wodzie. Najlepiej spróbuj kawałka ryby i dopiero wtedy zdecyduj, co dalej.
- Przepłucz śledzie zimną wodą, a następnie osusz.
- Pokrój rybę na mniejsze kawałki.
- Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebule też pokrój na plasterki.
- Wlej wodę do garnka, dodaj marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna gorczycy. Następnie wszystko zagotuj.
- Teraz możesz dodać cebulę. Całość powinna pogotować się 2 minuty.
- Wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż zalewa ostygnie.
- Wyciągnij warzywa z zalewy i razem ze śledziami wsadź je do czystych słoików.
- Wlej zalewę do słoików ze śledziami. Ryby muszą być całkowicie przykryte, ale płyn nie może dosięgać brzegów słoika.
- Zakręć słoiki i schowaj śledzie do lodówki na 2 dni.
Jak przechować takie śledzie?
Śledzie w occie trzymaj w lodówce, w zamkniętym słoiku. Mogą stać w lodowce prawie do 3 tygodni.
Z czym podawać śledzie w occie?
Wyjątkowo smaczne są z pieczywem, zwłaszcza ciemnym. Kawałek razowego chleba z masłem i śledziami w occie smakuje obłędnie. Możesz serwować je też bez żadnych dodatków.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Wigilijny hit z PRL-u. Śledzie po japońsku — przystawka do zrobienia w ostatniej chwili
Obłędne wigilijne danie, którego przygotowanie zajmie mało czasu. Jeśli nie znasz jeszcze śledzi po japońsku, to gorąco polecamy ten przepis. To przepyszna przystawka, której bazą są gotowane jajka, majonez i śledzie.
Ten przepis robi furorę. Wigilijne, solone śledzie z jabłkami i cebulą
Na wigilijnym stole nie może w tym roku zabraknąć śledzi. Skorzystajcie z doskonałego przepisu od siostry zakonnej Bernadetty.
Zastąp tym cukier! Śledzie po wiejsku będą niesamowite!
Znasz przepis na śledzie po wiejsku? A wiesz, co trzeba dodać, żeby smakowały wyjątkowo? Ta wigilijna przystawka nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Wymaga dosłownie paru składników, a efekt jest powalający!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl