Canva
Nie dodawaj oleju rzepakowego do śledzi na Wigilię! Zamiast tego użyj...
Do przeczytania w ok. 1 min.
Doświadczone gospodynie wiedzą, jak przygotować najlepsze śledzie w oleju. Okazuje się, że ważny jest jeden składnik... Czy wiesz jaki? Sprawdź, który olej najlepiej nadaje się do wigilijnych śledzi. To sekret naszych babć!
Reklama
Wigilijne śledzie — jaki olej jest najlepszy?
Okazuje się, że najlepszy do śledzi jest olej lniany! Koniecznie wypróbuj to połączenie. Jest boskie!
Jeśli nie jest to twój ulubiony smak, możesz też poeksperymentować i połączyć ze sobą różne oleje czy oliwy. Na Wigilii będzie szał!
Składniki na śledzie w oleju z przepisu babci
Tutaj siła tkwi w prostocie, im mniej składników, tym lepiej.
- 4-6 filetów ze słonej zalewy
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 łyżeczki octu
- 1,5 szklanki oleju lnianego
Canva
Wigilijne śledzie w oleju
- Śledzi umyj i wymocz w wodzie.
- Cebulę poszatkuj i przelej wrzątkiem.
- Śledzie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do słoika lub słoików włóż rybę i polej octem.
- Potem dodaj cebulę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
- Zalej wszystko olejem i zakręć dokładnie słoik.
- Wstaw do lodówki, po paru dniach (3, 4) będą gotowe.
Z czym podawać śledzie w oleju z przepisu babci?
Nie ma nic lepszego niż śledź w oleju z dodatkiem ciemnego chleba.
Możesz też zrobić sałatkę, w której wykorzystasz to danie.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl