Dżem agrestowy
Canva.com

Sprawdzony przepis na dżem z zielonego agrestu. Taki zawsze robiła nasza babcia do naleśników

Agrest to zielone kuleczki pełne smaku i aromatu. Delikatnie kwaśne, czasem słodkie owoce idealnie nadają się do przygotowania pysznych przetworów w słoiczku. Nasze babcie dodawały dżem agrestowy do naleśników, omletów na słodko oraz jako zamiennik cukru do herbaty.
Reklama

Pyszny dżem - dobry dla zdrowia

Agrest
Canva.com

Agrest to owoce o łagodnym smaku i kilku korzyściach zdrowotnych. Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych jest to, że są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są niezbędne w zapobieganiu rakowi. Kolejną korzyścią jest to, że mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Wreszcie agrest jest również niskokaloryczny i zawiera wysoki poziom potasu, który jest niezbędnym minerałem dla zdrowia serca.

Reklama

Jak zrobić idealny dżem z przepisu babci?

Do przygotowania pysznego dżemu potrzebujemy zaledwie 3 składników:

  • 3 kg agrestu
  • 2 kg cukru
  • 1.5 szklanki wody
Dżem agrestowy
Canva.com
  1. Na początku zagotowujemy wodę z cukrem. W ten sposób otrzymamy pyszny syrop do dżemu.
  2. Do syropu wrzucamy umyte owoce agrestu i mieszamy, aż powstanie piana.
  3. Gotowanie syropu z agrestem powinno trwać około 25 minut.
  4. Ugotowany dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.

Każdy dżem możemy wykorzystać na różne sposoby. To doskonały dodatek, np. do naleśników z mąki orkiszowej, kaszy mannej na śniadanie, musli, owsianki z dodatkami, podpłomyków, omletów, czy po prostu kanapek na słodko.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama