Syrop z cebuli i czosnku. Dzięki niemu pokonasz każdą chorobę
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości syropu z cebuli i czosnku
Nie da się ukryć, że picie syropu z cebuli i czosnku jest jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się jesiennego przeziębienia. Syrop z cebuli i czosnku wykazuje działanie podobne do antybiotyku, dlatego stosuje się go w leczeniu przeziębień, kaszlu i zapaleniu oskrzelu.
Syrop z cebuli i czosnku ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, wspiera odporność i pomaga w leczenia kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych.
Warto jednak zauważyć, że to nie jedyne korzystne działanie, które wykazuje znany od pokoleń syrop z cebuli i czosnku.
Lek wspomaga trawienia i jest stosowany w profilaktyce zaparć, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zakrzepom i wspiera układ sercowo-naczyniowy.
Jeśli do syropu z cebuli i czosnku dodamy miód i cytrynę, działanie prozdrowotne naturalnej mikstury będzie jeszcze silniejsze. Miód działa antybakteryjnie i wspomaga leczenie przeziębienia, natomiast cytryna jest źródłem witaminy C, dlatego w znaczący sposób łagodzi przebieg przeziębienia i grypy.
Jak przygotować syrop z cebuli i czosnku?
Do zrobienia mikstury przygotuj: 2 cebule, 1/2 ząbku czosnku, 2 łyżki miodu i sok z połówki cytryny.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
- Włóż niewielką warstwę do szklanego naczynia i dodawaj miód i wyciśnięty sok z cytryny. Czynność powtarzaj, aż naczynie zostanie wypełnione.
- Poczekaj, aż cebula puści sok ok. 4-5 godzin.
- Przecedź do buteleczki lub słoiczka przez gazę.
- Przechowuj w lodówce do 10 dni.
Jeśli chodzi o dawkowanie syropu z cebuli i czosnku, powinniśmy spożywać po 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie. Mikstury nie należy pić na noc, ponieważ ma silne właściwości wykrztuśne i moczopędne.