Szukasz pomysłu na przystawkę wigilijną? Tatar z łososia zachwyci Gości!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Potrzebne nam będą następujące składniki: 300 g łososia, 400 g maślanki, 60 g kiszonych ogórków, 60 g cebuli czerwonej, 60 g marynowanych w occie grzybów leśnych, 1 łyżeczka miękkiego masła, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 jabłko (opcjonalnie), 1 surowe żółtko, świeżo zmielony pieprz czarny, natka pietruszki do dekoracji; ponadto - dwie obręcze kuchenne (okrągła i kwadratowa), czyli pierścienie do deserów.
Przygotowanie pysznego tatara z łososia
Zaczynamy pracę od przygotowania łososia. Przekładamy je do szklanej miski i zalewamy maślanką, odstawiamy na 30-45 minut. W międzyczasie ogórki kiszone pokrójmy na bardzo drobną kostkę. Z czerwonej cebuli zdejmujemy łupinę i kroimy ją na drobną kostkę. Podobnie jabłko kroimy w drobną kostkę. Przygotujmy sos: do większej miseczki przełóżmy musztardę francuską, miód i przelejmy sok z cytryny - wszystkie składniki ze sobą mieszamy i następnie dolewamy olej. Całość porządnie zamieszajmy. Następnie filety z łososia osuszmy na papierowym ręczniku. Teraz ryby będziemy siekać razem z dodatkiem miękkiego masła. Łososie należy posiekać bardzo drobno. Następnie kawałki łososia przyprawmy połową wcześniej przygotowanego sosu.
Teraz wszystkie składniki możemy przekładać do obręczy. Obręcz stawiamy na szerokim talerzyku. Na początek (warstwa po warstwie) dajemy kawałki łososia, następnie jabłko, cebulę, ogórka, grzyby i na końcu jeszcze raz łososia i robimy wgłębienie na żółtko. Całość możemy wyjmować z formy. Pamiętajmy o tym, że żółtko dajemy do tatara na godzinę przed podaniem. Tatara może ozdobić listkiem natki pietruszki. Na koniec wierzch polejmy jeszcze sosem i posypmy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodatkowa uwaga - takiego tatara możemy przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.