placki czekoladowe na talerzu
canva.com

Szybkie i łatwe placki czekoladowe: przepis na pyszną domową przekąskę

Czekolada to jeden z najbardziej ulubionych smaków na świecie. Nie ma nic lepszego niż połączenie czekolady i placków. Dlatego dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na pyszne i zdrowe placki czekoladowe. Nie pożałujecie!
Reklama

Przepis na placki czekoladowe

Oto lista składników:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W innym naczyniu wymieszaj mleko, jajko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj olejem roślinnym.
  5. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnię.
  6. Smaż placki przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce lub bita śmietana.
wieża z placków czekoladowych polana polewą
canva.com

Właściwości zdrowotne placków czekoladowych

Placki czekoladowe mogą być zdrowe, jeśli użyjesz odpowiednich składników. Czekolada zawiera flawonoidy, które są związane z obniżeniem ryzyka chorób serca. Kakao jest również bogate w antyoksydanty, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami.

Ważne jest również, aby użyć mąki pełnoziarnistej zamiast białej mąki, która jest pozbawiona wartości odżywczych.

Reklama

Możesz również zastąpić cukier białym miodem lub syropem klonowym, aby zredukować ilość dodanego cukru.

Jak podawać placki czekoladowe?

Placki czekoladowe można podawać na wiele sposobów. Możesz dodać owoce, bitą śmietanę, syrop klonowy lub miód. Możesz również dodać orzechy lub posypać cukrem pudrem. Placki czekoladowe są idealne na śniadanie, deser lub przekąskę.

Porady i ciekawostki

  • Możesz dodać do ciasta kawałki czekolady, aby uzyskać jeszcze bardziej czekoladowy smak.
  • Placki czekoladowe można zamrozić i podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby zjeść później.
  • Możesz zastąpić mleko roślinne, takie jak mleko migdałowe lub sojowe, aby uzyskać wegańskie placki.
  • Placki czekoladowe są idealne na przyjęcia i spotkania rodzinne.

Nutka słodyczy na twoim talerzu! - placki czekoladowe!

Placki czekoladowe to pyszna i łatwa do zrobienia przekąska, która może być również zdrowa, jeśli użyjesz odpowiednich składników. Możesz je podawać na wiele sposobów i dodać swoje ulubione dodatki. Spróbuj naszego przepisu i ciesz się pysznymi plackami czekoladowymi!

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama