Canva.com
Takiej zupy ogórkowej jeszcze nie jadłeś. Jeden prosty trik od Ewy Wachowicz kompletnie zmienia smak
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa ogórkowa często gości na naszym rodzinnym stole, dlatego lubimy eksperymentować ze smakiem i aromatem. Przepis od Ewy Wachowicz jest fenomenalny. Wystarczy zaledwie kilka minut, aby ogórkowa rozpływała się w ustach!
Reklama
Trik od Ewy Wachowicz na pyszną ogórkową
Canva.com
Zupa z ogórków kiszonych to niewątpliwie hit na polskich stołach w każdy weekend. Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, jak znani i kochani kucharze gotuję tę zupę, to dziś zdradzimy wam przepis na aksamitną i delikatnie kremową zupę ogórkową od Ewy Wachowicz. W wersji znanej gwiazdy warzywa na początku podsmażamy na maśle. Potem gotujemy je w bulionie i na koniec blendujemy. Palce lizać!
Do przygotowania pysznej zupy wedle przepisu Ewy Wachowicz potrzebujemy:
- 1 nieduża cebula
- 2 małe ziemniaki
- pół szklanki wody z ogórków
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz w ilości do smaku
- śmietana 18%
- posiekany koperek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 1 spora marchewka
- 1 mała pietruszka
Zobacz także
- Wszystkie warzywa starannie obieramy.
- Następnie kroimy je w kostkę i podgrzewamy bulion w rondelku.
- W garnku z grubym dnem roztapiamy masełko.
- Wrzucamy marchewkę, ziemniaki oraz pietruszkę.
- Smażymy warzywa przez 2 minuty i dorzucamy cebulę.
- Cebulę zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut.
- Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
- Zupę blendujemy na gładki i jednolity krem.
- Zupę doprawiamy wodą z ogórków, solą oraz pieprzem.
- Do tego dokładamy śmietankę i koperek.
- Zupa ogórkowa doskonale smakuje z chlebem na zakwasie.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Mrożenie ogórków. Czy stracą smak?
Sezon ogórkowy to czas, gdy te chrupiące warzywa królują na naszych stołach. Jednakże zdarza się, że mamy więcej ogórków, niż możemy zjeść, co prowadzi do pytania: czy można mrozić ogórki? Wielu z nas obawia się, że mrożenie może wpłynąć na smak i teksturę tych warzyw.
Kucharka zdradziła tajemnicę idealnych ogórków. Tyle soli trzeba dodać do kiszonki
W przygotowaniu kiszonek, a zwłaszcza ogórków, wiele zależy od odpowiedniego stosunku soli. Jeśli marzysz o pysznych, chrupiących i soczystych ogórkach, to z pewnością docenisz tę recepturę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl