Canva
Tę rybę możesz zamarynować w herbacie. Smak będzie obłędny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ryba marynowana w czarnej herbacie to pomysł na danie, które jednocześnie jest wykwintne i niezwykle proste do zrobienia. Dodatkowo składniki są bardzo łatwo dostępne, przez co nie trzeba ich szukać w specjalistycznych sklepach. Filety z węgorza to świetny wybór w tym wypadku. Jak je przygotować?
Reklama
Składniki na pysznego węgorza w marynacie z herbaty
- Filety z węgorza
- Czarna herbata liściasta
- Cytryna
- Sól i pieprz
Jak zrobić pysznego węgorza w marynacie?
- Rybę dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przyprósz solą i pieprzem.
- Zaparz esencję z czarnej herbaty. Wody powinno być tylko tyle, aby w naczyniu przykryła filety, natomiast cały napar musi mieć intensywny kolor. Warto zarezerwować około 2 łyżek herbaty na jednego fileta.
- Doprawione filety układamy w naczyniu, a potem całość zalewamy przestudzoną esencją razem z fusami. Naczynie przykrywamy i odkładamy do lodówki na minimum dwanaście godzin.
- Na drugi dzień wyciągamy rybę i usuwamy nadmiar fusów. Jeszcze raz doprawiamy ją solą i pieprzem, układamy w aluminium razem z plasterkami cytryny i gotujemy na parze przez jakieś 15 minut.
- Dzięki herbacie flądra nabierze herbacianego posmaku i brązowego koloru. Warto serwować ją z warzywami lub ryżem. Dopełnieniem smacznego dania z pewnością będzie białe wino.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rodzaje herbat: Znasz wszystkie?
Czy wiesz, że istnieje wiele różnych rodzajów herbat, które oferują nie tylko różnorodność smaków, ale także różne korzyści zdrowotne? W tym artykule przyjrzymy się głównym rodzajom herbat, abyś mogła odkryć, która z nich najlepiej pasuje do Twoich preferencji smakowych i potrzeb zdrowotnych.
Niebieska herbata - zdrowie w filiżance!
Niebieska herbata, znana również jako herbata oolong, jest napojem o unikalnych właściwościach. Niebieska herbata jest produkowana z tej samej rośliny, Camellia sinensis, co inne rodzaje herbaty, jednak proces produkcji i fermentacji sprawia, że ma ona charakterystyczny smak i aromat.
Herbata świąteczna: Poczuj magię Świąt
Herbata świąteczna to doskonały napój, który doskonale wprowadza nas w atmosferę świąt. Jej aromatyczny smak i ciepło rozgrzewają nasze ciała i dusze w chłodne zimowe dni. W tym artykule podzielimy się przepisem na herbata świąteczną, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci przygotować idealny napój na świąteczny stół.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl