Ten syrop możesz stosować przez cały rok. Twoje zdrowie będzie w doskonałej formie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Najzdrowszym wyborem nie będzie może uwielbiany przez wszystkich, słodziutki syrop malinowy, ale już taki syrop imbirowy to doskonałe źródło witamin i minerałów oraz składników zdolnych do wzmacniania i poprawiania odporności.
Czego nie powinien zawierać syrop imbirowy?
Imbirowych syropów trochę na rynku jest, dlatego trzeba jednak zwrócić uwagę na to, który z nich się wybiera i potem sprawdzić, z czego jest on wykonany, bo w takim syropie musi być oczywiście jak najwięcej imbiru, choć drobny dodatek soku z cytryny lub soku malinowego również się nada, albowiem takie składniki złagodzą ostrość imbiru i uczynią go przyjemniejszym do spożycia i przetrawienia. Etykieta wyraźnie mówi o tym, co takiego znalazło się w produkcie, a czego w nim nie ma. Porządne syropy na pewno nie powinny zawierać cukru dodanego. Nie mogą go zawierać w żadnej postaci, dlatego obecność sztucznych substancji słodzących oraz syropu glukozowo-fruktozowego również jest mocno niewskazana.
Imbir - źródło zdrowia
Syrop z imbiru słynie głównie z wysokiej zawartości związków mineralnych, tutaj w szczególności potasu, fosforu oraz żelaza.
Może stanowić źródło kwasu foliowego, tak cennego dla kobiet w ciąży i kobiet starających się o dziecko, oraz dosyć dobre źródło paru innych witamin z grupy B. Wyróżnia go działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające. Ponadto syrop z imbiru wspomaga przemianę materii i radzi sobie z niestrawnościami oraz innymi problemami żołądkowymi, regulując pracę niemalże całego układu trawiennego i pomagając mu przerobić każdy pokarm. Efekt ten po części wynika ze zwiększenia produkcji soków żołądkowych. Po syrop imbirowy warto sięgać przez cały rok, nie tylko podczas zimy czy jesieni.