Nachos
Canva.com

TOP 3 sosy do sylwestrowych przekąsek. Idealne do nachosów i krakersów na szybko!

Na domówkach i tego rodzaju imprezach zwykle w roli jedzenia najlepiej sprawdzają się różne drobne przekąski, po które można spokojnie sięgnąć między kolejnymi drinkami, nie brudząc sobie rąk, a jednocześnie lekko zaspokajając narastający głód. Nawet zwykłe chipsy, nachosy, krakersy bądź paluszki nabiorą jednak zupełnie innego wyglądu i przede wszystkim smaku, gdy zostaną podane z odpowiednimi sosami, które stworzą z nich naprawdę rewelacyjne przekąski na imprezę.
Reklama

Absolutną klasyką wśród wszystkich możliwych sosów jest oczywiście sos czosnkowy.

Jeżeli na imprezie pojawią się frytki, kawałki smażonego kurczaka albo np. owoce morza w tempurze, podanie czosnkowego dipu stanie się obowiązkowe. Jak go przygotować? Wiele jest patentów na ten najpopularniejszy sos, jednakże w podstawowym przepisie tworzy się go poprzez połączenie majonezu z dosyć tłustą śmietaną. Całość doprawia się jeszcze solą, świeżo mielonym pieprzem i oczywiście dużą ilością przeciśniętego przez praskę czosnku. Jeżeli sos ma pasować do pizzy lub zapiekanek, można uzupełnić go suszonym oregano i niewielką ilością słodkiej mielonej papryki.

Ciekawym sposobem na ożywienie smażonych przekąsek na imprezę będzie natomiast użycie sosu z awokado.

Reklama

Duży zielony owoc należy dokładnie wydrążyć i rozdrobnić przy pomocy widelca, a następnie wymieszać go z małym opakowaniem gęstego jogurtu lub lekkiej śmietany oraz łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Idealnymi przyprawami będą w tym przypadku sól, pieprz i świeża natka pietruszki. Jeżeli chce się, by sos miał intensywniejszy i mocniejszy smak, na sam koniec można posypać go płatkami chili, podkręcającymi delikatność awokado.

Sos pomidorowy dobry na wszystko!

Nachos
Canva.com
Reklama

W przypadku gdy natomiast przekąski na sylwestra mają w sobie dużo sera, najlepiej skomponuje się z nimi dość typowy sos pomidorowy. Wykonuje się go chyba najszybciej ze wszystkich możliwych dipów. Wystarczy połączyć małe opakowanie jogurtu naturalnego z dużą łyżką majonezu i dużą łyżką koncentratu pomidorowego, a gładką masę doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz mieloną papryką (ostrą lub słodką).

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama