TOP 3 sosy do sylwestrowych przekąsek. Idealne do nachosów i krakersów na szybko!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Absolutną klasyką wśród wszystkich możliwych sosów jest oczywiście sos czosnkowy.
Jeżeli na imprezie pojawią się frytki, kawałki smażonego kurczaka albo np. owoce morza w tempurze, podanie czosnkowego dipu stanie się obowiązkowe. Jak go przygotować? Wiele jest patentów na ten najpopularniejszy sos, jednakże w podstawowym przepisie tworzy się go poprzez połączenie majonezu z dosyć tłustą śmietaną. Całość doprawia się jeszcze solą, świeżo mielonym pieprzem i oczywiście dużą ilością przeciśniętego przez praskę czosnku. Jeżeli sos ma pasować do pizzy lub zapiekanek, można uzupełnić go suszonym oregano i niewielką ilością słodkiej mielonej papryki.
Ciekawym sposobem na ożywienie smażonych przekąsek na imprezę będzie natomiast użycie sosu z awokado.
Duży zielony owoc należy dokładnie wydrążyć i rozdrobnić przy pomocy widelca, a następnie wymieszać go z małym opakowaniem gęstego jogurtu lub lekkiej śmietany oraz łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Idealnymi przyprawami będą w tym przypadku sól, pieprz i świeża natka pietruszki. Jeżeli chce się, by sos miał intensywniejszy i mocniejszy smak, na sam koniec można posypać go płatkami chili, podkręcającymi delikatność awokado.
Sos pomidorowy dobry na wszystko!
W przypadku gdy natomiast przekąski na sylwestra mają w sobie dużo sera, najlepiej skomponuje się z nimi dość typowy sos pomidorowy. Wykonuje się go chyba najszybciej ze wszystkich możliwych dipów. Wystarczy połączyć małe opakowanie jogurtu naturalnego z dużą łyżką majonezu i dużą łyżką koncentratu pomidorowego, a gładką masę doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem oraz mieloną papryką (ostrą lub słodką).