Tort z kaszy mannej z brzoskwiniami
Canva.com

Tort bez pieczenia z kaszy manny i brzoskwiń - efektowny deser na każdą okazję [PRZEPIS]

Tort z kaszy manny i brzoskwiń to pomysł na smaczny deser, który efektownie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się zarówno w przypadku specjalnych okazji, jak i jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jak go przygotować?
Reklama

Składniki na pyszny tort

  • 1 kostka masła
  • 1l mleka
  • 200g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 900g brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania tortu

Tort z kaszy mannej z brzoskwiniami
Canva.com
  1. Kaszę gotuj w mleku na małym gazie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie odstaw ją na bok do przestygnięcia.
  2. Kostkę masła dokładnie utrzyj z cukrem. Pod koniec ucieraniu dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie powoli dodawaj kaszę i cały czas mieszaj.
  3. Masę rozdziel na pół do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie ją wymieszaj.
  4. Dno tortownicy posmaruj masłem. Wylej ciemną, a następnie jasną masę.
  5. Z brzoskwiń odlej pół szklanki syropu i dokładnie wymieszaj go z żelatyną. Odstaw mieszankę na kilka minut, a pozostałe brzoskwinie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Żelatynę podgrzej i wymieszaj z masą brzoskwiniową.
  6. Przelej masę brzoskwiniową z żelatyną do tortownicy i całość włóż do lodówki, aby żelatyna stężała.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama