Canva.com
Tort bez pieczenia z kaszy manny i brzoskwiń - efektowny deser na każdą okazję [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tort z kaszy manny i brzoskwiń to pomysł na smaczny deser, który efektownie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się zarówno w przypadku specjalnych okazji, jak i jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jak go przygotować?
Reklama
Składniki na pyszny tort
- 1 kostka masła
- 1l mleka
- 200g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 szklanka kaszy manny
- 900g brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania tortu
Canva.com
- Kaszę gotuj w mleku na małym gazie, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie odstaw ją na bok do przestygnięcia.
- Kostkę masła dokładnie utrzyj z cukrem. Pod koniec ucieraniu dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie powoli dodawaj kaszę i cały czas mieszaj.
- Masę rozdziel na pół do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie ją wymieszaj.
- Dno tortownicy posmaruj masłem. Wylej ciemną, a następnie jasną masę.
- Z brzoskwiń odlej pół szklanki syropu i dokładnie wymieszaj go z żelatyną. Odstaw mieszankę na kilka minut, a pozostałe brzoskwinie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Żelatynę podgrzej i wymieszaj z masą brzoskwiniową.
- Przelej masę brzoskwiniową z żelatyną do tortownicy i całość włóż do lodówki, aby żelatyna stężała.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sposoby na ozdobienie tortu - topper na tort jako kluczowy element dekoracji
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przywiązuje się do estetyki wypieków, zwłaszcza w kontekście uroczystości takich jak urodziny, śluby czy rocznice. Dekorowanie tortów stało się nie tylko modą, ale również formą sztuki. Topper na tort to jeden z najważniejszych elementów, który potrafi nadać wyjątkowego charakteru każdemu wypiekowi. Oto kilka powodów, dla których warto zainwestować w topper na tort oraz jak najlepiej wykorzystać go do dekoracji.
Masa marcepanowa: Zaskakująco prosta w przygotowaniu!
Masa marcepanowa jest często wykorzystywana w cukiernictwie, ponieważ daje możliwość swobodnego kształtowania i formowania. Z masy tej powstają figurki i inne ozdoby na dziecięce torty, pralinki, oblane czekoladą batoniki, ciastka i inne łakocie.
Bento cake: mały tort, który zdobył bardzo dużą popularność
Bento cake to fenomen ostatnich miesięcy. Ta miniatura tradycyjnego tortu ostatnio zdobyła serca wielu smakoszy, a jej popularność stale rośnie. Bento cake to wypiek słodki, uroczy i często bardzo pyszny. Dlaczego właśnie on podbija rynek cukierniczy? Zapraszamy do odkrycia sekretów tego modnego wypieku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego miniaturowego tortu, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl