Tort szpinakowy
Canva.com

Tort szpinakowo-mandarynkowy. Wyjątkowy deser na lato

Torty pojawiają się na naszych stołach podczas każdego ważniejszego przyjęcia. Uświetniają rodzinne spotkania oraz uroczystości, a przecież powodów do świętowania i wspólnych imprez jest bardzo wiele. Chociaż większość przepisów pozwala nam przyrządzać torty słodkie, z kremem, masą budyniową oraz owocami, to jednak warto wypróbować także sprawdzone pomysły na torty z nieco bardziej nietypowymi składnikami - warzywami i owocami.
Reklama

Połączenie szpinaku i mandarynek bywa na pierwszy rzut oka zaskakujące, a jednak jest bardzo smaczne i w dodatku zdrowe. Sam tort na stole prezentuje się bardzo zjawiskowo: jest kolorowy, pełen smaku i fantazji.

Składniki na tort szpinakowo-mandarynkowy

  • Do przygotowania ciasta wykorzystamy: 250 g świeżego szpinaku, dwie trzecie szklanki oleju, trzy jajka, szklankę cukru, dwie szklanki mąki pszennej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Na masę będą potrzebne takie składniki: pół litra śmietany 36%, cztery łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone i kilka kropel olejku waniliowego.
  • Dodatkowo będą potrzebne dwa słoiki mandarynek w zalewie i kilka świeżych owoców do dekoracji.

Przygotowanie pysznego tortu

  1. Szpinak umieść w kielichu blendera razem z olejem. Zblenduj na jednolitą masę. Jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę, dodaj zblendowany szpinak i dokładnie połącz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, również wymieszaj. Całą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudź.
  2. Przygotuj masę: do małej miski wlej śmietanę i dokładnie ubij aż do jej zgęstnienia. Wsyp cukier puder, dodaj serek mascarpone i olejek waniliowy. Utrzyj masę, powinna stać się gęsta.
  3. Placek przekrój na dwie równe części. Mandarynki z puszek odcedź, zalewą nasącz jedną część biszkoptu. Na ten biszkopt wyłóż połowę przygotowanej wcześniej masy. Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż na wierzch pozostałą część masy, udekoruj cząstkami świeżych mandarynek. Tort włóż do lodówki i podawaj schłodzony. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama