Wegański klasyk, czyli pieczony falafel. Prosty przepis dla każdego
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pieczony falafel
To absolutna podstawa w wegańskiej kuchni. Pieczony falafel jest pyszny i bardzo zdrowy. Stanowi świetny dodatek do dań głównych. Może być również przystawką na imprezie, uzupełnieniem wegańskiego kebaba czy po prostu lunchem do pracy. Wegańskie kotleciki są syte, a także bardzo proste w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz przepis.
Przepis na pieczony falafel
Składniki:
- 400 g ciecierzyca ze słoika
- 1 cebula
- 15 suszonych daktyli
- 2 ząbki czosnku
- 2/4 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: 1,5 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli
Przygotowanie wegańskich falafeli jest bardzo proste. Najpierw należy zmielić w maszynce ciecierzyce, daktyle, cebulę, czosnek, a także świeże zioła. Całość ze sobą wymieszaj i dodaj wszystkie przyprawy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody, żeby formowanie kotlecików było łatwiejsze. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie włóż ją do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W miejscach, w których chcesz ułożyć kotleciki, posmaruj papier odrobiną oleju, aby łatwo je było odkleić.
Zacznij formować kotleciki. Krążki nie powinny być duże, możesz je lekko spłaszczyć. Następnie ułóż je równomiernie na blaszce, posmaruj wierzch olejem i piecz w piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie odwróć je i piecz kolejne 8 minut.
Falafele najlepiej smakują w towarzystwie różnorodnych warzyw!
Przepis Jadłonomii.
Z ciecierzycy możesz również zrobić pyszną zupę.