Wegański krem szparagowy. Lekka zupa nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegański krem z zielonych szparagów - wiosenna zupa sezonowa
Koniec kwietnia to świetny czas, aby ruszyć na lokalny targ i zanurzyć się w świeżych warzywach sezonowych. Na stoiskach są już świeże zielone szparagi, które możemy podać na wiele sposobów. Jednym z najłatwiejszych przepisów z tym wiosennym warzywem jest zupa-krem. Zupę możemy przygotować tradycyjnie z użyciem nabiału lub w wersji wegańskiej, która jest równie pyszna, a do tego lżejsza i mniej kaloryczna.
Jakie szparagi na zupę?
Do zupy wybieramy zielone łodygi szparagów, które mają zamknięte kłosy - to znak, że warzywa są naprawdę świeże. Po przyniesieniu pęczka do domu, umieszczamy szparagi w misce z zimną wodą i dokładnie płuczemy, aby pozbyć się piasku, który może zepsuć nam smak zupy. Przed gotowaniem lub pieczeniem warzyw odłamujemy lub odcinamy twarde końcówki łodyg.
Jak zrobić wegańską zupę szparagową?
Do przygotowania zupy potrzebujemy jedynie warzywa (szparagi, ziemniaki, cebulę i czosnek), wegańskie mleko migdałowe, bulion warzywny i odrobinę oliwy. Oto dokładna lista składników:
2 pęczki zielonych szparagów
2 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
1 szklanka mleka migdałowego
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
Wegański krem szparagowy krok po kroku
Płuczemy i oczyszczamy szparagi, odcinamy twarde końce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy cebulę i czosnek - wielkość cząstek nie jest ważna, ponieważ zupę będziemy blendować.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Lekko podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Dorzucamy pokrojone ziemniaki. Całość doprawiamy solą i smażymy kilka minut.
Do rondla wlewamy bulion i mleko migdałowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 10 minut.
Teraz do garnka z zupą dodajemy pokrojone szparagi i wszystko gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Szparagi i ziemniaki muszą być miękkie.
Przed zbudowaniem odkładamy kilka ugotowanych kłosów do dekoracji, a pozostałą zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do zupy możemy dodać dowolne świeże lub suszone zioła, jednak smak czystej zupy jest naprawdę niezrównany. Wegański krem szparagowy podajemy udekorowany szczytami szparagowych kłosów, cienkimi plasterkami cytryny, posypany posiekanym szczypiorkiem lub czosnkiem niedźwiedzim. Do tej wiosennej zupy świetnie pasują kromki świeżej bułki, a także ciepłe grzanki czosnkowe z bagietki. W wersji bezglutenowej możemy podać lekkie wafle ryżowe.