Krem ze szpinaku podany w białej bulionówce z dodatkiem grzanek
Canva.com

Krem ze szpinaku z grzankami. Zielona zupa na powitanie wiosny

Zielona zupa-krem ze szpinaku to idealne danie na pierwsze wiosenne dni. Jest lekka i delikatna, a dodatkowo prezentuje się bardzo efektownie. Jej przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Polecamy łatwy przepis na krem ze szpinaku z grzankami.
Reklama

Krem ze szpinaku — szybka i lekka zupa na wiosnę

Szpinak to cudowne listki, które jemy na surowo, jako zielony dodatek do sałatek, a także podajemy gotowane, duszone lub blanszowane, a nawet dodajemy je do słodkich wypieków! Szpinak jest szczególnie smaczny z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Trzeba jednak pamiętać, że szpinak, podobnie jak szczaw zawiera w liściach kwas szczawiowy, który obniża poziom wapnia w organizmie. Dlatego te wiosenne przysmaki warto łączyć z nabiałem (serem, mlekiem, jajkami, śmietaną lub jogurtem). Dzięki temu kwas zawarty w liściach połączy się z wapniem z nabiału i nasz organizm jest bezpieczny.  

Reklama

Przygotowując krem szpinakowy, również wykorzystamy nabiał i do naszej zupy dodamy śmietanę lub naturalny jogurt.

Opłukane liście szpinaku w białym durszlaku
Canva.com

Zupa ze szpinaku

  • 500 g młodych listków szpinaku baby, 

  • 2 cebule dymki ze szczypiorem, 

  • 3 ząbki czosnku, 

  • 1 l bulionu warzywnego, 

  • 150 ml śmietany 12%,

  • ½ surowego ziemniaka,

  • 2 łyżki masła,

  • gałka muszkatołowa, 

  • sól i pieprz. 

Grzanki

  • 5 kromek bułki,

  • oliwa z oliwek,

  • zioła prowansalskie.

Krem ze szpinaku — przygotowanie krok po kroku

Szpinak oczyszczamy z ogonków i dokładnie płuczemy. Przekładamy na sito. Obranego ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Siekamy czosnek i dymkę. 

W rondlu rozgrzewamy masło i na ciepły tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy je kilka minut tak, aby się jedynie zeszkliły. Nie mogą się przyrumienić, ani tym bardziej przypalić. Teraz do rondla dokładamy wypłukane liście szpinaku i smażymy kolejne 3 minuty. 

Podsmażony szpinak zalewamy szklanką bulionu warzywnego i dusimy 5 minut. 

Zupę blendujemy i dolewamy resztę bulionu. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Śmietanę lub naturalny jogurt “hartujemy” niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do rondla.

Reklama

Krem doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krem ze szpinaku podajemy z grzankami ziołowymi.

Grzanki z bułki z ziołami

Kromki bułki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowane kostki bułki wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy na złoto. Musimy uważać, żeby ich nie przypalić! 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama