Wegański rosół z pieczonych warzyw - to jest przepyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego wegańskiego rosołu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 średnia pietruszka,
- 2 średnie marchewki,
- 5 średnich ząbków czosnków,
- 1 papryczka chili,
- 3 boczniaki,
- 1 średniej wielkości cukinia,
- garść bazylii,
- garść natki pietruszki,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 4 średnie liście laurowe,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie krok po kroku
Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyśćmy, opłuczmy i wytrzyjmy do sucha. Pokrójmy je na kawałki (bez obierania) i wrzućmy do miseczki. Dodajmy opłukane boczniaki. Znów zioła posiekajmy. Posypmy nimi warzywa i grzyby. Polejmy je oliwą, wymieszajmy. Wszystko rozłóżmy na dużej blasze.
Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczmy 30 minut. Jarzyny mają się zrumienić i zmięknąć. Upieczone warzywa i boczniaki wraz z sokami, które z nich wypłynęły, przełóżmy do garnka. Dodajmy listki laurowe i ziele angielskie. Zalejmy 4 litrami wody. Gotujmy 90 minut na małym płomieniu. Wywar przecedźmy, przyprawmy sosem sojowym. Podawajmy z pierożkami twarogowymi.
Przygotowanie pierożków twarogowych - z 200 g mąki pszennej, 1 jajka i 1 żółtka zagniećmy ciasto, dolewając w miarę potrzeby wodę. Ciasto przykryjmy, odstawmy. Utrzyjmy 100 g tłustego twarogu z 1 żółtkiem. Dodajmy garść posiekanych ulubionych ziół i kawałek brokuła startego na tarce. Farsz przyprawmy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkujmy. Potnijmy na kwadraciki. Rozłóżmy na nich farsz. Zlepmy jak uszka. Ugotujmy w posolonym wrzątku.