Wiele osób ma problemy z trawieniem i bólem brzucha po jedzeniu. Odrobina tego soku pomoże
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sok z kiszonej kapusty - źródło przeciwutleniaczy
Sok, który powstaje w procesie kiszenia kapusty, to rewelacyjne źródło silnych przeciwutleniaczy, wspierających nas w codziennej walce z wolnymi rodnikami. Sok z kiszonej kapusty dostarczy nam również solidnej porcji witamin i minerałów, m.in. witaminy C (ważnej dla układu odpornościowego) oraz witaminy E (witaminy młodości). Sok ten zawiera również sporo witamin z grupy B (niezwykle ważnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego) oraz substancji wykazujących się dużą skutecznością w leczeniu stanów zapalnych. Sok z kiszonej kapusty może się też dla wielu z nas stać doskonałym źródłem żelaza, magnezu i siarki, dzięki którym możemy dbać o dobrą formę i piękny wygląd. Napój ten dostarczy nam również sporo błonnika, dzięki któremu można usprawnić pracę przewodu pokarmowego i poprawić stan jelit.
Na co pomoże sok z kiszonej kapusty?
Zdrowa dieta, w której zagości kiszona kapusta oraz powstający z niej sok, może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Mniej problemów z bakteriami i infekcjami grzybiczymi, większa odporność organizmu i lepsze trawienie – oto główne powody, dla których warto sięgnąć po sok z kiszonej kapusty. Napój ten zalecany jest m.in. osobom borykającym się z chorobą wrzodową oraz tym, którym życie utrudniają schorzenia wywołane przez pasożyty. W takich przypadkach kiszonki wykazują się niezwykłą mocą, zatem im prędzej staną się częścią diety, tym lepiej.