Jajka faszerowane
canva.com

Wiosenny sos ziołowy na Wielkanoc. Idealny do jajek oraz wędlin [PRZEPIS]

Sos wypełniony różnymi ziołami, przygotowany na bazie kremowego gęstego majonezu, może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Podaje się go w sałatkach, na kanapkach, jako pokrycie tostów zamiast ketchupu czy też wraz z kaszami i makaronami. A jako że idealnie pasuje do jajek, sprawdzi się podczas Wielkanocy - przełożony do małego spodka bardzo dobrze zaprezentuje się na świątecznym stole. Oto przepis na sos ziołowy, który nie ma prawa się nie udać, bo udaje się zawsze.
Reklama

Jak przygotować ziołowy sos do jajek?

Podstawę dla ziołowego sosu przygotowuje się ze wspominanego już majonezu, ale też i solidnego dodatku śmietany (koniecznie tej kwaśnej i naturalnej) oraz, co ciekawe, dwóch jajek. Jajka należy ugotować w pierwszej kolejności na twardo. Wrzucone bezpośrednio do zimnej wody z dodatkiem soli i ustawione na średni ogień powinny gotować się przez mniej więcej dziesięć minut, więc po tym czasie można je odcedzić, raz jeszcze przelać zimną wodą, dla ostudzenia i obrać ze skorupki, a następnie bardzo drobno posiekać, ewentualnie zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Przygotowanie sosu jest banalnie proste

Dwa posiekane lub starte jajka wymieszać z połową szklanki śmietany i trzema płaskimi łyżkami majonezu. Do masy dodać jeszcze jednego zielonego ogórka, którego wcześniej należy oczyścić, osuszyć i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce, tak samo, jak jajka, ewentualnie posiekać w drobne, cienkie i dość krótkie paseczki.

Reklama

Masę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobinką soku z cytryny lub octu, jeżeli tylko śmietana nie była wystarczająco kwaśna. Osoby lubujące w ostrzejszych smakach mogą pokusić się o dodanie szczypty chili albo zwiększenie ilości pieprzu w daniu.

Przepis na ziołowy sos jest banalnie prosty, dlatego szybko się go zapamiętuje, bo też zresztą nie trzeba go za każdym razem idealnie powtarzać - nic wielkiego się nie stanie, jeżeli zastosuje się mniejszą ilość majonezu albo zapomni się o dodaniu ogórka. W kuchni trzeba przygotowywać rzeczy zgodnie z własnym smakiem, bo wtedy są one najlepsze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama