Wiosenny sos ziołowy na Wielkanoc. Idealny do jajek oraz wędlin [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować ziołowy sos do jajek?
Podstawę dla ziołowego sosu przygotowuje się ze wspominanego już majonezu, ale też i solidnego dodatku śmietany (koniecznie tej kwaśnej i naturalnej) oraz, co ciekawe, dwóch jajek. Jajka należy ugotować w pierwszej kolejności na twardo. Wrzucone bezpośrednio do zimnej wody z dodatkiem soli i ustawione na średni ogień powinny gotować się przez mniej więcej dziesięć minut, więc po tym czasie można je odcedzić, raz jeszcze przelać zimną wodą, dla ostudzenia i obrać ze skorupki, a następnie bardzo drobno posiekać, ewentualnie zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Przygotowanie sosu jest banalnie proste
Dwa posiekane lub starte jajka wymieszać z połową szklanki śmietany i trzema płaskimi łyżkami majonezu. Do masy dodać jeszcze jednego zielonego ogórka, którego wcześniej należy oczyścić, osuszyć i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce, tak samo, jak jajka, ewentualnie posiekać w drobne, cienkie i dość krótkie paseczki.
Masę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobinką soku z cytryny lub octu, jeżeli tylko śmietana nie była wystarczająco kwaśna. Osoby lubujące w ostrzejszych smakach mogą pokusić się o dodanie szczypty chili albo zwiększenie ilości pieprzu w daniu.
Przepis na ziołowy sos jest banalnie prosty, dlatego szybko się go zapamiętuje, bo też zresztą nie trzeba go za każdym razem idealnie powtarzać - nic wielkiego się nie stanie, jeżeli zastosuje się mniejszą ilość majonezu albo zapomni się o dodaniu ogórka. W kuchni trzeba przygotowywać rzeczy zgodnie z własnym smakiem, bo wtedy są one najlepsze.