Wiśnie pod śniegiem. Słodkie skarby lata ukryte pod białą pierzynką
Do przeczytania w ok. 3 min.
Wiśnie pod śniegiem — składniki na ciasto monastyrska izba
Ciasto na rulony
400 g mąki
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka brandy lub koniaku
szczypta soli
Nadzienie z wiśni
2 słoiki kompotu z wiśni lub słoik konfitury z wiśni
Canva.com
Śmietana do przełożenia
900 g gęstej, tłustej, kwaśnej śmietany 18%
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencja waniliowa
5 łyżek wiórków czekoladowych do posypania
Jak zrobić ciasto wiśnie pod śniegiem
Dzień przed pieczeniem ciasta, kwaśną śmietanę, którą będziemy przekładać wiśnie pod śniegiem, wylewamy na gęste sitko wyłożone gazą i wstawiamy do lodówki. Musimy pozbyć się nadmiaru płynu.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto półkruche. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, jajko i brandy. Szybko zarabiamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy folią spożywczą i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
W tym czasie szykujemy wiśnie z kompotu. Owoce przekładamy na gęste sito i zostawiamy je, aby dobrze się odsączyły z nadmiaru płynu.
Schłodzone ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 80 cm x 25 cm. Teraz ciasto kroimy na 10 pasów o szerokości 8 cm i długości 25 cm.
Na każdym pasku ciasta wzdłuż układamy rządek wiśni — jedna za drugą. Ciasto zawijamy wokół wiśni, tak aby powstał długi rulon i dokładnie sklejamy na “szwie”.
Blachę do pieczenia (najlepiej tę z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i układamy rulony ciasta z wiśniami miejscem sklejenia do spodu.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza bez termoobiegu i wstawiamy nasze wiśnie w cieście półkruchym. Rulony pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor.
Upieczone rulony zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Przygotowujemy śmietanę do przełożenia ciasta. Odsączoną śmietanę, która od poprzedniego dnia odciekała w lodówce, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.
Kiedy rulony są już zimne, a śmietana przygotowana, na paterze lub tacy układamy ciasto, które będzie miało kształt trójkąta. Na spodzie układamy 4 rulony i smarujemy je śmietaną. Następnie w wolnych przestrzeniach układamy 3 ruloniki z ciasta i ponownie przestrzenie między ciastem wypełniamy śmietaną. W kolejnej warstwie układamy 2 rulony i na szczycie kładziemy ostatni. Całość pokrywamy śmietaną i wszystko ładnie wyrównujemy.
Gotowe ciasto wiśnie pod śniegiem, nazywane także monastyrską izbą posypujemy wiórkami czekolady.
Wiśnie pod śniegiem wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a by ciasto półkruche nieco zmiękło i smaki dobrze się połączyły.
Wiśnie pod śniegiem — ciasto na Boże Narodzenie
To wspaniałe ciasto jest pracochłonne, ale efekt wynagradza czas poświęcony na przygotowanie. Będzie świetnym pomysłem na wykwintne ciasto na Boże Narodzenie — jest pyszne, pięknie wygląda i… kojarzy się z zimą! Smacznych śnieżnych wiśni!