Witamina K – gdzie występuje i jakie ma właściwości?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Witamina K - właściwości
Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która odgrywa kluczową rolę w krzepnięciu krwi. Niezbędne jest krzepnięcie krwi, a gdy krew nie krzepnie prawidłowo, może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Pomaga utrzymać mocne i zdrowe kości. Witamina K bierze również udział w produkcji osteokalcyny, która jest ważnym białkiem, które pomaga budować i utrzymywać strukturę kości.
Osteokalcyna to białko uwalniane przez organizm i znajdujące się we krwi i kościach.
Jest również biomarkerem zdrowia kości i można go mierzyć we krwi. Na poziom osteokalcyny może wpływać dieta, ćwiczenie, i stosowanie leków.
Gdzie znaleźć źródło witaminy K?
Witamina K znajduje się w zielonych warzywach, brokułach, jarmużu i szpinaku. Owoce bogate w witaminę K to pomarańcze, grejpfrut, kiwi i truskawki. Znajduje się również w produktach mlecznych, takich jak mleko, ser i jogurt.
Witamina K1 znajduje się w liściastych zielonych warzywach, takich jak jarmuż i szpinak. K2 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka i ser. Witamina K3 znajduje się w zielonych warzywach, takich jak brokuły i jarmuż. K4 znajduje się w sfermentowanych produktach sojowych, takich jak tempeh.
Osoby z niedoborem witaminy K2 mogą odczuwać nadmierne krwawienie po urazie lub operacji. Niektóre osoby, które nie są w stanie przyjmować witaminy K2, to osoby z problemami żołądkowymi, w tym wrzodami i chorobą Leśniowskiego-Crohna.