Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami w naczyniu do zapiekania
canva.com

Zapiekanka z mięsem mielonym na dwa sposoby

Zapiekanka z mięsem mielonym to bardzo popularne danie w Polsce, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Z mięsem mielonym świetnie komponują się ziemniaki, makaron, a także warzywa takie jak kabaczki czy pieczarki.
Reklama

Przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

  • 600g mielonego mięsa (można użyć szynki wieprzowej lub łopatki)
  • 500g makaronu
  • 1 cebulę
  • 1 paprykę
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżkę masła
  • 1 łyżkę oleju
  • 1 łyżeczkę suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na maśle i oleju na patelni.
  3. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni.
  4. Dodajemy suszony tymianek, sól i pieprz do smaku i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Do mięsa dodajemy mleko i mieszamy.
  6. Makaron mieszamy z mięsem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy zapiekankę przez około 20 minut.

Gotową zapiekankę możemy posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub szczypiorem.

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem w naczyniu do zapiekania
canva.com

Przepis na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym

Reklama

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebulę
  • 1 por
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego farszu i klopsów
  • 1 szczyptę przyprawy Kucharek do potraw
  • 1 łyżkę oleju
  • 1 łyżkę masła
  • 1 szklankę śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 szklankę startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do wody i gotujemy przez 5 minut.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, por i pieczarki.
  3. Do mięsa dodajemy przyprawy i smażymy na patelni przez około 10 minut.
  4. Do mięsa dodajemy śmietanę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, ser i mieszamy.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki i mięso.
  6. Na wierzch nakładamy resztę sera.
  7. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut.
Reklama

Zapiekanka z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Smacznego!

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami w naczyniu do zapiekania
canva.com

Mięso mielone? W zapiekance zawsze pyszne!

Zapiekanka z mięsem mielonym to pyszne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze są zapiekanki z ziemniakami lub makaronem oraz mięsem mielonym wołowo-wieprzowym lub wieprzowym. Do zapiekanki warto dodać warzywa takie jak cebula, papryka czy pieczarki, a także twardy żółty ser, który spaja wszystkie składniki.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama