canva.com
Zapiekanka z mięsem mielonym na dwa sposoby
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zapiekanka z mięsem mielonym to bardzo popularne danie w Polsce, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Z mięsem mielonym świetnie komponują się ziemniaki, makaron, a także warzywa takie jak kabaczki czy pieczarki.
Reklama
Przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:
- 600g mielonego mięsa (można użyć szynki wieprzowej lub łopatki)
- 500g makaronu
- 1 cebulę
- 1 paprykę
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżeczkę suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na maśle i oleju na patelni.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni.
- Dodajemy suszony tymianek, sól i pieprz do smaku i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
- Do mięsa dodajemy mleko i mieszamy.
- Makaron mieszamy z mięsem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy zapiekankę przez około 20 minut.
Gotową zapiekankę możemy posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub szczypiorem.
canva.com
Przepis na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym
Reklama
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebulę
- 1 por
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego farszu i klopsów
- 1 szczyptę przyprawy Kucharek do potraw
- 1 łyżkę oleju
- 1 łyżkę masła
- 1 szklankę śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 szklankę startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do wody i gotujemy przez 5 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, por i pieczarki.
- Do mięsa dodajemy przyprawy i smażymy na patelni przez około 10 minut.
- Do mięsa dodajemy śmietanę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, ser i mieszamy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki i mięso.
- Na wierzch nakładamy resztę sera.
- Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut.
Reklama
Zapiekanka z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Smacznego!
canva.com
Mięso mielone? W zapiekance zawsze pyszne!
Zapiekanka z mięsem mielonym to pyszne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze są zapiekanki z ziemniakami lub makaronem oraz mięsem mielonym wołowo-wieprzowym lub wieprzowym. Do zapiekanki warto dodać warzywa takie jak cebula, papryka czy pieczarki, a także twardy żółty ser, który spaja wszystkie składniki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl