Zastąp cukier stewią. To pierwszy krok, aby uniknąć choroby
Do przeczytania w ok. 2 min.
Unikaj szkodliwego cukru
W ten sposób wzrasta poziom cukru we krwi, powodując gromadzenie się nadmiaru kilogramów i prowadząc do cukrzycy. Czy można tego uniknąć? Tak! I nie "można", a "trzeba". W tym celu warto zadbać o profilaktykę. Dotyczy ona przede wszystkim naszych nawyków żywieniowych. Co zatem należy zmienić? Po pierwsze - zastąpmy cukier stewią. Stewia, oprócz tego, że nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie ma skutków ubocznych i pomaga zmniejszyć pragnienie słodyczy. Dodatkowo warto wiedzieć, iż stewia ma moc słodzącą większą niż zwykły cukier, więc przed użyciem należy przeczytać instrukcję na opakowaniu.
Spożywajmy pokarmy bogate w chrom.
Ten element jest niezbędny do zwiększenia skuteczności insuliny i zmniejszenia "zmęczenia" trzustki, przyczyniając się do zapobiegania cukrzycy.
Można go znaleźć w pełnych ziarnach i ich pochodnych, serach i mięsach.
Wybierajmy dobre tłuszcze.
Zalecana jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłuste ryby (łosoś, sardynki, tuńczyk), awokado, owoce, migdały, orzechy włoskie czy nasiona chia. Dzięki tym produktom możemy oczyścić tętnice, zmniejszyć stany zapalne i przede wszystkim zapobiegać cukrzycy. Natomiast unikać powinniśmy pokarmów pochodzenia zwierzęcego (wędliny, kiełbasy, sery).
Zwiększmy spożycie błonnika.
Ryż, chleb czy makaron, a przede wszystkim warzywa wchłaniają część cukrów dostarczanych przez posiłek, powstrzymując ich przyswajanie. W ten sposób zapobiegają wysokim szczytom glikemicznym, możliwym przyczynom spowolnienia metabolizmu, tworzeniu się tłuszczu brzusznego i cukrzycy.
Po piąte - nawadniajmy organizm. Ważne jest, aby pić co najmniej 8 szklanek wody dziennie. Oprócz zapewnienia optymalnego nawodnienia przyczynia się to do zapobiegania cukrzycy. Pamiętajmy, że kiedy jemy deser, wypicie szklanki wody zaraz po nim pomaga rozcieńczyć zawarte w nim cukry.