Zostały Ci śledzie? Zrób je w marynacie z rzodkiewką!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tych śledzi potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:
- 4 śledzie małosolne lub z solanki,
- 2 małe białe cebule,
- 8 rzodkiewek,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu,
- 305 ml białego octu winnego lub jabłkowego,
- 255 ml wody,
- 52 g cukru,
- 1 łyżka soli.
Jak zrobić pyszne śledziki w marynacie?
Przygotowanie – na początek śledzie wypłuczmy, pokrójmy w kawałki. Jeśli używamy ryb z solanki, wcześniej moczmy je w zimnej wodzie kilka godzin.
Znów białe cebule obierzmy, pokrójmy w krążki. Rzodkiewki pokrójmy w plasterki. Kawałki śledzi układajmy w słoikach na przemian z cebulą i rzodkiewką. Dodajmy ziarna czarnego i czerwonego pieprzu. Natomiast ocet winny lub jabłkowy zagotujmy z woda, cukrem i solą, wymieszajmy. Wystudźmy. Przestudzoną zalewę wlejmy do śledzi. Całość zakręćmy i odstawmy na 48 godzin. Po tym czasie możemy przystąpić do konsumpcji śledzi, które smakują wybornie.
Dodatkowa uwaga - taką pożywną przekąskę możemy przygotować też na święta Bożego Narodzenia.