Zrób chipsy z tego warzywa. Już nigdy nie zjesz tych sklepowych
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić zdrowe chipsy z selera?
W pierwszym kroku należy zająć się przygotowaniem warzywnych talarków. Umytego i obranego ze skórki oraz wysuszonego selera trzeba w jakiś sposób pokroić na stosunkowo cienkie plasterki, używając do tego celu albo bardzo ostrego noża (tylko uwaga na palce) albo maszynki kuchennej zakończonej specjalną tarczą przeznaczoną do krojenia warzyw właśnie na talarki. Plasterki można umieścić w miseczce, by wygodniej się je doprawiało. W tym momencie trzeba zalać je średnią ilością oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (mniej więcej osiem pełnych łyżek) i doprawić ulubionymi przyprawami. Do chipsów pasuje na pewno sól, ale też rozmaryn czy nawet słodka mielona papryka. Jeżeli chce się, by były one bardziej pikantne i dzięki temu wpłynęły pozytywnie na przemianę materii, warto dodać do nich chociażby odrobinę chilli lub słodką mieloną paprykę wymienić na tę ostrą.
W jakiej temperaturze piec chipsy z selera?
Chipsy z selera wykłada się na papier do pieczenia ułożony na foremce lub blaszce.
Trzeba robić to tak, aby nie dopuścić do zetknięcia się ze sobą warzyw. Jeszcze wcześniej piekarnik można nagrzać do temperatury 180 stopni C, by zaraz po przygotowaniu talarków umieścić je w piekarniku u piec przez ok. 20-30 minut. Jeżeli chipsy są grubsze, zazwyczaj trzeba dać im te pół godziny, w przypadku cieńszych dwadzieścia minut powinno wystarczyć. Nadmiar tłuszczu warto odsączyć na ręczniku papierowym, jeżeli tylko zajdzie taka potrzeba. Pieczone chipsy znakomicie smakują już wyciągnięte od razu z piekarnika, ale jeśli chce się je podać na imprezie, śmiało można wykonać do nich jakiś sos.