Canva.com
Ten stek Cię zachwyci. To nie mięso, to... seler
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wegański stek z selera to znakomita alternatywa dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest prosty w przygotowaniu i może zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama
Składniki
- 1 korzeń selera
- 4 łyżki masła
- Sól i pieprz
Składniki na pesto
- 2 szklanki świeżej bazylii
- Pół szklanki orzeszków pini
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- Sól
Sposób przygotowania
- Seler dokładnie wypłucz i wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą. Pokrój go na grube plastry, a do steków wybierz tylko 4 największe krążki.
- Gotuj krążki selera w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie osusz je, natrzyj solą i pieprzem i smaż na maśle po 4 minuty z każdej strony. Opcjonalnie można doprawić je również wędzoną papryką.
- Do miski wlej oliwę. Dodaj orzeszki, posiekaną bazylię, pokrojony czosnek i sól. Całość zblenduj na gładkie pesto.
- Gotowe steki przełóż na talerze i obficie polej pesto. Warto serwować je z ziemniakami lub ryżem jaśminowym.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Surówka z selera: Bomba witaminowa!
Surówka z selera to pyszne i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu lub jako lekki posiłek. Jest pełna witamin i minerałów, a także posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. W tym artykule przedstawimy przepis na surówkę z selera z rodzynkami, omówimy jej właściwości zdrowotne oraz podzielimy się kilkoma poradami dotyczącymi jej przygotowania i podawania.
Przepis babci na idealną surówkę z selera. Pyszna!
Surówka z selera to klasyczne danie, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Przygotowana według przepisu babci zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Ta surówka może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na lekką kolację. Oto przepis, który sprawi, że zakochasz się w tym prostym, a zarazem wyjątkowym daniu.
Marchewkowe kotleciki. #Wege opcja, którą polubisz
To pyszna i zdrowa opcja dla wegetarian i miłośników smacznych potraw. Marchewkowe kotleciki świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy tym smakują wybornie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl