Zupa truskawkowa z przepisu babci na talerzu
Canva.com

Zupa truskawkowa jak u babci Stasi. Tak pachniało kiedyś lato!

Czy pamiętasz zapach lata z dzieciństwa? Dla wielu z nas jest to zapach dojrzewających truskawek i przepysznej zupy truskawkowej. Ta słodka, lekko kwasowata, pełna owoców potrawa to prawdziwy smak dzieciństwa. Oto przepis na zupę truskawkową, taką jak robiła babcia Stasia.
Reklama

Składniki na zupkę truskawkową

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 1,5 l wody
  • 100-150 g cukru (ilość do dostosowania według własnego smaku)
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia)
  • opcjonalnie: śmietana do podania

Jak zrobić zupę z dzieciństwa?

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki. Jeśli są duże, pokrój je na pół.
  2. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cukier i laskę wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
  3. Do garnka z syropem dodaj truskawki. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż truskawki zmiękną.
  4. W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, aby utworzyć gładką pastę. Powoli dodawaj tę pastę do garnka, mieszając cały czas, aby zupa się zagęściła. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Zupę truskawkową możesz podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli lubisz, dodaj do niej łyżkę śmietany tuż przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama