Ciasto drożdżowe z ukrojonym jednym kawałkiem na drewnianej deseczce
canva.com

Babcine ciasto drożdżowe doskonałe na każdą okazję

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Wśród wielu przepisów na ciasto drożdżowe, szczególną uwagę zwraca babcine ciasto drożdżowe. To proste, ale bardzo smaczne ciasto, które kojarzy się z dawno minionymi czasami i dzieciństwem. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne babcine ciasto drożdżowe oraz jak je podawać.
Reklama

Przepis na babcine ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Surowe, wyrośnięte ciasto drożdżowe z odkrytą ściereczką
canva.com

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, jajka i mleko. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.

Reklama

Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

2. Formowanie ciasta:

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć w misce. Włóż do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmaruj roztrzepanym białkiem.. Odstaw na około 30 minut, aby ciasto ponownie podrosło.

3. Pieczenie ciasta:

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Ciasto drożdżowe w jednym kawałku na drewnianej deseczce
canva.com

Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?

Aby ciasto drożdżowe było puszyste, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, drożdże powinny być świeże i dodane do ciepłych, ale nie gorących składników. Po drugie, ciasto należy dokładnie wyrobić, a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Reklama

Jak podawać babcine ciasto drożdżowe?

Babcine ciasto drożdżowe najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu. Możesz je podawać z dżemem, miodem, masłem lub innymi ulubionymi dodatkami. Możesz także posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady babci:

  • Upieczone ciasto drożdżowe możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
  • Jeśli ciasto drożdżowe nie wyrasta, może to być spowodowane zbyt zimnymi składnikami lub zbyt krótkim czasem wyrastania.

Najlepsze ciasto drożdżowe? Babcine!

Babcine ciasto drożdżowe to pyszny i prosty wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne. Pamiętaj, że najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu. Możesz podawać je z różnymi dodatkami, takimi jak dżem, miód, masło lub cukier puder. Zachęcamy do spróbowania tego przepisu!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama