3 pomysły na desery #zerowaste z dojrzałych jabłek. Ekspresowe i tanie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Prosta kruszonka jabłkowa.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z mielonym cynamonem i odrobiną wody, aż zmiękną. Mieszaj i poczekaj aż mus zgęstnieje. Wymieszaj w misce płatki owsiane (lub ulubione płatki bezglutenowe, jeśli unikasz glutenu), cukier, mąkę tortową i olej kokosowy. Przełóż ciepły mus jabłkowy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp mus tą kruszonką i piecz przez 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180°C, aż kruszonka uzyska złoty kolor.
Sałatka owocowo-warzywna.
Jabłka zetrzyj ze skórką do miski z posiekaną czerwoną i białą kapustą, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną czerwoną cebulą. Składniki delikatnie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub odrobinę octu jabłkowego dla smaku. Znów wymieszaj i poczekaj minimum 2 godziny, aby składniki się przegryzły.
Owsianka jabłkowa.
Ugotuj płatki owsiane tak, jak zwykle robisz owsiankę, ale jednocześnie dodaj w trakcie 1 starte jabłko. Zdziwisz się, jak podniesie to smak zwykłej owsianki. Takie jabłkowe i zdrowe śniadanie możesz też przyprawić cynamonem.
Jak widać, nie warto pozbywać się miękkich czy pomarszczonych jabłek, bo wciąż mogą Ci posłużyć do stworzenia zdrowych posiłków i deserów. Jedz jabłka w każdej postaci jak najczęściej!