gorzka czekolada na niebieskim talerzy w otoczeniu ziaren kakao
canva.com

3 składniki wystarczą, aby zrobić domową, gorzką czekoladę. To zdrowa alternatywa!

W dyskontach i supermarketach można już znaleźć wiele gorzkich czekolad z naprawdę dobrym składem, jednakże ten skład stanie się jeszcze lepszy, jeżeli czekolada zostanie wykonana samodzielnie w domu. Przygotowanie tylko pozornie jest skomplikowane.
Reklama

Akurat poniższy przepis na gorzką czekoladę bez cukru jest niezwykle prosty, bo wymaga użycia wyłącznie trzech składników, które wystarczy odpowiednio ze sobą połączyć, a następnie schłodzić w niskiej temperaturze, by czekolada nabrała pożądanej twardości i mogła rozpuścić się dopiero w ustach pod wpływem wyższej temperatury i śliny.

Jak zrobić domową czekoladę?

Do przygotowania domowej tabliczki gorzkiej czekolady potrzebne jest naturalne ciemne kakao w proszku, olej kokosowy oraz jakiś słodzik bez kalorii, najlepiej ksylitol, bo erytrytol często wychodzi zbyt gorzki i jak gdyby "chłodny", podczas gdy stevia w tym momencie posądzana jest o negatywny wpływ na zdrowie, dlatego bezpieczniej po prostu jej nie używać.

Reklama

Olej kokosowy może być z kolei zarówno nierafinowany, jak i rafinowany. W pierwszej wersji zapewni czekoladzie dodatkowy kokosowy posmak, dlatego jeśli takiego smaku nie chce się uzyskać, lepiej użyć oleju rafinowanego, który nie będzie mieć ani żadnego konkretnego smaku, ani też kokosowego aromatu.

Czas na przepis na gorzką czekoladę bez cukru.

Najpierw w rondelku należy umieścić mniej więcej cztery duże (kopiaste) łyżki oleju kokosowego i rozpuścić go na małym ogniu. Gdy olej będzie mieć już płynną konsystencję (należy przy nim stać i go pilnować), można dodać około pięć płaskich łyżek kakao w proszku i trzy płaskie łyżki ksylitolu. Składniki cały czas podgrzewać na małym ogniu i delikatnie mieszać przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki.

Reklama

Gdy masa uzyska dobrą jednolitą konsystencję, należy przelać ją do specjalnej silikonowej foremki albo wylać na zwykłą blaszkę z papierem do pieczenia.

Jeszcze przed pierwszym testem smaku domowa gorzka czekolada powinna zostać porządnie schłodzona. Należy umieścić ją w lodówce na przynajmniej kilka godzin, aż porządnie stężeje i osiągnie strukturę prawdziwej czekolady ze sklepu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama