W jakich produktach jest najwięcej błonnika pokarmowego?
Błonnik pokarmowy jest to substancja nieulegająca trawieniu. Ma pochodzenie roślinne, przez co jest zdrowy i pożywny. Doskonale dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, który obciążany jest przez niezdrowe jedzenie oraz różne dodatki, którymi jest ono nafaszerowane. Błonnik pokarmowy jest niesamowicie sycący, a co najważniejsze podkręca proces trawienia i czyści nasze jelita z zalegających w nich resztek pokarmów. Według najnowszych badań należy spożywać od 20 do 40 g błonnika dziennie. Zastanawiasz się w jakich produktach spożywczych znajdziesz go najwięcej? Przejrzyj poniższe zestawienie.
Reklama
Pełnoziarniste produkty
Jeżeli robiąc zakupy celujesz w produkty pełnoziarniste, jesteś na dobrym tropie! Wśród nich najliczniejsze wskaźniki błonnika zawierają otręby pszenne, które mają go aż 40 g na 100 g otrębów. Płatki żytnie dostarczają 12 g na 100 g, płatki jęczmienne oraz płatki pszenne około 10 g, płatki owsiane około 7 g, a płatki kukurydziane mają około 6 g błonnika na 100 g produktu. Dobrym krokiem będzie zamienienie zwykłego makaronu na pełnoziarnisty, białego ryżu na brązowy lub kaszę gryczaną oraz białego pieczywa na ciemne.
Rośliny strączkowe
Zawartość błonnika pokarmowego w warzywach wynosi mniej więcej około 3%. Zdecydowanym liderem są rośliny strączkowe! Polecany jest bób, ciecierzyca, fasola, fasolka szparagowa, groch czy soczewica.
Śliwki suszone
Na sto gram suszonych śliwek przypada aż 15 gram błonnika pokarmowego! Śliwki podobnie jak produkty pełnoziarniste usprawnią proces trawienia i regularnego wydalania strawionych pokarmów.
Dodatkowo dostarczą nam także wapnia, magnezu, witaminy C, A, E, B oraz żelaza.
Migdały
Podobno regularne jedzenie migdałów wpływa korzystnie na nasze zdrowie, skórę i paznokcie. Migdały dbają także o nasz układ krążenia, obniżają cholesterol, wspomagają naszą pamięć. W stu gramach migdałów znajdziemy około 13 gram błonnika pokarmowego.
Kokos
Sam miąższ kokosa ma bardzo wiele błonnika - nawet do 20 g w 100 g miąższu. Świeży miąższ możemy śmiało zastąpić wiórkami kokosowymi. Warto dodawać je do codziennych posiłków. Kokos zawiera witaminy B, C i E, a także wapń i żelazo.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tego nie jedz w ciąży. Lista produktów zakazanych
Dieta w ciąży nie może niestety składać się tak dosłownie ze wszystkiego. Z pewnych produktów będziesz musiała na niej zrezygnować. Jeżeli wciąż byś je spożywała, mogłabyś zaszkodzić swojemu dziecku, a do tego na pewno nie zamierzasz dopuścić.
Twoja pociecha znów nie chce jeść? Oto sposób!
Niektóre dzieci nie przepadają za jedzeniem i gdyby tylko mogły, to w ogóle niczego by nie jadły albo co najwyżej zaspokajałyby ten mały głód samymi mało wartościowymi przekąskami, czyli batonikami, ciastkami, paluszkami i chipsami.
„Moje dziecko jest niejadkiem. Co robić?”
Nie wszystkie dzieci chwalą się dużym apetytem. Niektóre mają właśnie spore problemy z jedzeniem i gdy tylko mogą to zrobić, dosłownie uciekają od stołu albo w ogóle nie chcą przy nim zasiadać, a gdy zostaną do tego zmuszone, odmawiają wszelkiej próby wzięcia chociażby jednej łyżeczki ryżowej papki, nawet jeśli ta właśnie łyżka miałaby zwiastować zdrowie dla mamy albo szczęście dla tatusia. Jak więc przekonać opornego malca do spożycia posiłku?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl