Aglio e olio
Canva.com

Aglio e olio - prostota włoskiej kuchni na wyciągnięcie ręki!

Aglio e olio to przypuszczalnie jeden z najprostszych przepisów na iście włoski makaron, który w swojej ojczyźnie cieszy się od dziesięcioleci niesłabnącą popularnością. Miłośnicy włoskich past z pewnością docenią kunszt tej potrawy, który tak de facto opiera się przede wszystkim na doskonałej jakości produktach. W jaki sposób przygotować legendarny już makaron po włosku?
Reklama

Niezbędne składniki:

  • 500g makaronu spaghetti dobrej jakości
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 150g parmezanu
  • 100ml oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron, pilnując jednocześnie, by uzyskać makaron al dente.
  2. Obieramy czosnek i kroimy na niezbyt grube plasterki.
  3. Wlewamy oliwę na patelnię i jeszcze gdy oliwa jest zimna dodajemy plasterki czosnku. Smażymy przez kilka minut na niewielkim ogniu, pilnując, by czosnek się nie przypalił. Ma jedynie nabrać nieco przyrumienionego złocistego koloru.
  4. Odcedzamy makaron i odlewamy 125ml wody po gotowaniu. Do makaronu dodajemy oliwę z czosnkiem oraz posiekaną pietruszkę. Następnie dodajemy starty parmezan oraz gorącą wodę po makaronie. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  5. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na stół. Voila!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama