Włoska foccacia z sosem i bazylią
Canva.com

Boska focaccia z figą i orzechami. Włoska kuchnia na talerzu

Focaccia z figą i orzechami to pomysł na imponującą przekąskę w stylu włoskim, która zachwyci koneserów włoskiej kuchni. Jest dość prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 8 porcji.
Reklama

Składniki na włoską focaccię

  • 800g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 350ml ciepłej wody
  • 110g orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 6 świeżych fig
  • 115g sera gorgonzola
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka bazylii
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania pysznej foccaci

  1. Wymieszaj ciepłą wodą z drożdżami, przyprawami, a kiedy się rozpuszczą, dodaj mąkę. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie.
  2. Przełóż ciasto do miski, zakryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie, powinno być dwa razy większe. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Posyp mąką blaszkę z piekarnika, rozciągnij na niej ciasto w formie placka o nieregularnych kształtach, skrop je oliwą i na kwadrans odłóż w ciepłe miejsce.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oliwie aż nabierze rumianego koloru.
  5. Figi pokrój w ćwiartki. Razem z rozdrobnionymi orzechami, podsmażoną cebulą i gorgonzolą ułóż je na cieście. Całość polej oliwą i piecz przez 25 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama