Canva.com
Bożena Dykiel dodaje do śledzi zaskakujący składnik. Przepis jest banalny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Śledzie to zdrowe ryby, które są w dodatku bardzo smaczne. Zachwycająca odsłona filetów z dodatkiem kolendry polecana przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet największym niejadkom. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Reklama
Kolendra to dość zaskakujący dodatek do ryb. Wraz ze śledziami smakuje jednak fantastycznie. Zrobienie specjału z przepisu popularnej aktorki jest proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.
Pyszne śledzie według przepisu Bożeny Dykiel
Składniki:
- 1 nieduża cytryna
- 1 kg filetów śledziowych
- oliwa z oliwek
- świeże ziarna kolendry
- śmietana 18% lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
- pieprz i cukier w ilości do smaku
Sposób wykonania
Najpierw wymocz śledzie. Potem osuszone filety pokrój na mniejsze części, przenieś do naczynia i skrop sokiem z cytryny. Wszystko posyp cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. W moździerzu roztłucz kolendrę i ją również przełóż do ryby. Naczynie przykryj i marynuj filety przez 60 minut. Później przenieś je do słoika i zalej oliwą z oliwek. Zakręć i wstaw do lodówki. Rybę możesz podać z odrobiną śmietany, bądź jogurtu, a także ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl