Ekspresowe śledzie z jabłkiem i ogórkiem. To hit na karnawałowym stole!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:
- 4 płaty śledziowe (matiasy),
- 255 ml wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 mała czerwona cebula,
- połówka dużego jabłka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 małe ogórki kiszone lub konserwowe,
- 205 g śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz młotkowany,
- garść świeżej lub mrożonej żurawiny,
- kilka listków natki pietruszki.
Jak zrobić karnawałowe śledzie?
Przygotowanie - śledzie włóżmy do wody z dodatkiem octu i odstawmy na około 3 godziny. Ocet sprawi, że ości będą bardzo miękkie i niewyczuwalne, a mięso śledzi białe i zwarte. Znów czerwoną cebulę, pokrójmy w małą kostkę. Przelejmy na sicie wrzącą wodą, osączmy i odstawmy do wystygnięcia.
Jabłko pokrójmy w kostkę, skropmy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Ogórki pokrójmy w kostkę wielkości jabłka. Śledzie wyjmijmy z zalewy, osuszmy i pokrójmy w jednakowej wielkości trójkąty. Ułóżmy na talerzu na kształt gwiazdy, środek zostawmy wolny. Do śmietany dodajmy po 3/4 cebuli, jabłka i ogórków. Doprawmy cukrem, solą i pieprzem. Wymieszajmy, wyłóżmy na środek talerza. Posypmy pozostałymi: cebulą, jabłkiem i ogórkami, oprószmy pieprzem. Udekorujmy żurawiną i listkami natki pietruszki.